Acasă Lumea lui Antihrist Sistemul de credite sociale din China, arma perfectă înaintemergătorilor lui Antihrist

Sistemul de credite sociale din China, arma perfectă înaintemergătorilor lui Antihrist

7588
Credite sociale China
Credite sociale China

După Revoluția culturală și politica antinatalistă a copilului unic, cea mai populată țară a lumii este din nou aleasă pentru a fi scena unui experiment de inginerie socială.

Era în pregătire de mulți ani: o rețea de supraveghere în masă așa cum lumea nu a mai văzut. Și deja a fost activată. Sistemul de credit social din China (deplin operațional în 2020) nu numai că monitorizează 1.4 miliarde de cetățeni chinezi, este făcut pentru a-i controla și pentru a le impune restricții, fiind un gigantic experiment de inginerie socială. Asta, deoarece acest proiect, care a fost rafinat mai mult de un deceniu, are ca scop alocarea unui scor de încredere fiecărui cetățean și fiecărei afaceri.

Un plan atât de complex are la bază o regulă simplă de acordare a creditului social: cetățenilor li se alocă un scor numeric.

Pentru acțiuni sociale pozitive (cum ar fi plătirea facturilor la timp, acte de caritate și sortarea corespunzătoare a materialelor reciclabile), cetățenilor le crește scorul.

Un exemplu de credit social este acesta: inițial se acordă 12 puncte, care sunt înscrise sub forma unui cod QR pe zgarda câinelui. Se scad puncte pentru diferite abateri, precum plimbarea câinelui fără lesă, necurățarea fecalelor sau reclamația pentru deranj. Spre exemplu, proprietarilor li se iau 3 puncte dacă nu plimbă câinele într-o lesă de maxim 1,5 m lungime sau cel care îl plimbă este minor.

Alte sancțiuni includ reducerea vitezei traficului internet sau caracterizarea publică drept „cetățean recalcitrant”.

Inteligența artificială gestionează sistemul de credit social

Totul este conectat la sistemul de recunoaștere facială și se intersectează cu documentele financiare, medicale și legale. Întregul aparat este interpretat și reglementat de rețele avansate de inteligență artificială.

Ești sau nu un „cetățean-model”? Sistemul decide

Jurnalistul de investigații Lui Hu spune că sistemul de credit social i-a distrus cariera, după ce a ajuns pe lista neagră fiindcă a acuzat guvernul de corupție.

Etichetat drept „necinstit”, i s-a suspendat accesul la călătoria cu trenul, iar conturile de pe platformele sociale (unde avea aproximativ două milioane de abonați) i-au fost închise, ceea ce înseamnă că a devenit imposibil să-și facă meseria.

După cum a declarat pentru Foreign Correspondent, Hu nu crede că cei mai mulți chinezi sunt conștienți de felul în care aceste pedepse i-ar putea afecta.

După cum a declarat pentru Foreign Correspondent, Hu nu crede că cei mai mulți chinezi sunt conștienți de felul în care aceste pedepse i-ar putea afecta.

„Poți să vezi asta din starea mentală a chinezilor. Sunt orbiți și au urechile astupate. Știu puține despre lume și trăiesc într-o iluzie”, spune el.

Însă sistemul de credit social merge chiar și mai departe. În aceeași situație sunt companiile chineze, dar și afacerile din afara țării.

Companiile aeriene internaționale resimt deja puterea de coerciție a acestui sistem controversat, despre care unii se tem că ar putea „să încalce în mod direct suveranitatea altor țări.

În China, sondajele arată că sistemul este deja popular pentru cetățenii avantajați social, care deja se bucură de beneficiile programelor pilot. Cu alte cuvinte, jocul a început.