Acasă Articole si studii Comunicat adresat creștinilor Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România

Comunicat adresat creștinilor Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România

2145
Ieromonahul Glicherie la Ierusalim in Octombrie 1930 cu Patriarhul Damianos
Ieromonahul Glicherie la Ierusalim in Octombrie 1930 cu Patriarhul Damianos

„Nu oricine Îmi zice: Doamne, Doamne, va intra în împărăţia cerurilor,
ci cel ce face voia Tatălui Meu Celui din ceruri.” (Matei 7, 21)

IUBIȚILOR CREDINCIOȘI,

Omul, creat de Dumnezeu după chipul și asemănarea Sa, are posibilitatea, odată ce e în dreapta credință și face faptele credinței, să se mântuiască. Diavolul, căzut din cer din cauza mândriei, va duce întotdeauna o luptă împotriva creației lui Dumnezeu, luptă care se răsfrânge asupra întregii creștinătăți drept-slăvitoare. La începtului erei creștine, această luptă a luat forma represaliilor păgâne, mai pe urmă, intrând în interior, diavolul a uneltit erezii, folosindu-se de persoane potrivite. Tot prin personaje dubioase și controversate, diavolul a lovit și în Biserica Ortodoxă, prin introducerea calendarului papistășesc.

Venind în zilele noastre, diavolul a schimbat din nou tactica. De data aceasta, el se folosește de tehnologie, de pânza aceasta de păianjen care se numește internet (net/web însemnând „pânză” în limba engleză). Informația circulă liber și cu o viteză amețitoare dintr-o parte în alta, pe cuprinsul întregii lumi. Din nefericire, informația poate avea surse dubioase și pline de semne de întrebare. Mai mult decât atât, prin diferite programe de editare a fotografiilor se pot chiar falsifica multe documente.

Comunicatul acesta nu are rolul de a dezinforma sau de a denigra pe cineva, ci dimpotrivă, de a încerca să ferim creștinii noștri de informații false.

Înainte de a dezminți informațiile pe care le propagă, vom încerca să aducem în aceste rânduri și câteva dintre informațiile pe care le deținem, referitoare la persoana Arhiepiscopului Gregory, care își are reședința în Statele Unite ale Americii. Nu vrem să calomniem sau să incriminăm pe acest „ierarh”, ci vrem să vă atenționăm cu privire la ce fel de persoană este și la modul în care, fără să aibă vreun fundament, aduce acuze nefondate Bisericii noastre. Credem că este absolut necesar să ne apărăm credința, așa cum au făcut-o și bunicii și străbunicii noștri când s-a schimbat calendarul în România și când comunismul încerca să stingă flacăra Ortodoxiei.

De pe site-ul oficial al acestuia, la categoria „Autobiografie”, ne dăm seama că avem de-a face cu un om mândru, acesta începând cu fraza că „se trage dintr-o familie ortodoxă ilustră din Siria”. Parcurgând cuprinsul „autobiografiei” și analizând doar titlurile capitolelor, ne dăm seama de faptul că acest personaj a umblat prin majoritatea sinoadelor de stil vechi. Nu a poposit decât scurtă vreme pe la fiecare. Probabil că niciunul dintre acele sinoade nu a fost în stare să se ridice la nivelul lui de pregătire teologică sau la viața lui „înaltă” duhovnicească. În aceste Sinoade includem: ROCOR (Sinodul Rus din Diaspora), GOC sub Arhiepiscopul Hrisostom Kiousis (Biserica de Stil Vechi din Grecia), sinodul lui Kalinic al celor 12 insule, sinodul macariot, ambele din Grecia, sau ROAC (Sinodul Bisericii Ruse Autonome). A trecut și pe la Sfântul Munte Athos, în încercarea lui de a deveni episcop, lucru care se înfăptuiește, fiind „hirotonit” în anul 2002 de către „Sinodul” de la Suzdal.

Pentru a vedea cine este cu adevărat acest „Arhiepiscop” (o titulatură foarte frumoasă – conduce o „biserică” aproape inexistentă și ca număr de credincioși și ca doctrină) vom publica și o parte dintr-o hotărâre a sinodului de la Suzdal, din care făcea și el parte. În documentul numărul 48 din 2/15 iulie 2004 se spune așa despre sus-numitul: „În cadrul ședinței sale, Sinodul Episcopilor Bisericii Ortodoxe Ruse a analizat numeroase plângeri primite de la clerul și laicii Bisericii Ortodoxe Ruse, precum și de la alte Biserici Ortodoxe Adevărate, cu privire la acțiunile Înaltpreasfințitului Grigore (Abu Asaly) din Denver și Colorado: 1. Solicitarea botezului ale adevăraților creștini ortodocși veniți din alte Biserici pentru primirea în ROAC. 2. Nesupunerea hotărârilor legale ale Sinodului Episcopilor. 3. Imixtiune în treburile bisericești dincolo de granițele propriei eparhii și, în special, săvârșirea unei hirotoniri a unui duhovnic acolo fără acordul sau cunoștința autorităților locale ale Bisericii. 4. Reprimări tiranice și nefondate asupra clerului aflat sub autoritatea sa.” Neîndreptându-se, acesta este caterisit de către ai săi în anul 2004, dar continuă mai departe, fondând GOCA, adică „Biserica Adevăraților Creștini din America”.

Din aceste rânduri putem trage o concluzie: Arhiepiscopul Gregory este lovit de fanatism religios, fanatism care este condamnat încă de Sfinții Apostoli și care provine dintr-o mândrie diabolică. În această mândrie, el convinge un alt „episcop” să formeze această „biserică” în care și astăzi activează. „Episcopul” Ambrose Moran, cel despre care este vorba, era un catolic nebotezat și care susținea că are „succesiune” apostolică de la un sinod schismatic din Ucraina. Multe fotografii circulă prin mediul on-line cu acest Ambrose îmbrăcat în veșminte catolice și slujind în bisericile lor. Cei doi hirotonesc un nou „episcop” în anul 2007, Ioan (John). Mai pe urmă, Ambrose Moran părăsește această grupare a lui Gregory, cel din urmă rămânând doar cu „Bishop John”.

Așadar, dragii noștri, acest Gregory se laudă în clipurile sale cum că el este „singurul episcop neatins de pată, de erezie și de schismă”. Vă sună familiare aceste cuvinte? Se aseamănă cumva cu Papa de la Roma, care se crede infailibil? A avut un curaj diavolesc și a „invitat” Sinodul Bisericii noastre să ia „binecuvântare” de la el, spunând că noi suntem căzuți și trebuie să luăm iertare de la un „episcop” adevărat. Câtă mândrie, câtă nebunie!

Fiindcă niciun sinod din lumea aceasta nu mai dorea să aibă de-a face cu „arhiepiscopul”, Gregory a pornit în ultima vreme o campanie de denigrare asupra tuturor bisericilor vechi-calendaristice din lume. Așa se face că, în câteva dintre prezentările sale, are ca subiect și Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din România.

Se vede clar că ceea ce face acum cu Biserica noastră este un teatru regizat și pus la cale de alții, el fiind un executant servil care și-a încasat cei 30 de arginți și citește ce i se scrie.

Nu mai intrăm în amănunte și nici nu ne mai obosim să-i combatem teoriile mincinoase, pentru că ele se văd cu ochiul liber și credincioșii Bisericii noastre cunosc istoria BOSVR precum și continuitatea canonică a acesteia.

Însă, cum își permite el să-l denigreze pe Sfântul Ierarh Glicherie? Din comfortul american e ușor să spui orice despre oricine. Gregory nu a trăit prin frig în pădure, înconjurat de fiare sălbatice. El nu a fost tras prin gardul de sârmă. El nu a fost lovit de jandarmi cu patul armelor. Dar noi suntem ferm convinși că ai noștri creștini știu prea bine aceste sacrificii pe care le-a făcut Sfântul Glicherie și cum s-a jertfit pentru a duce mai departe fanionul credinței. Mai mult decât atât, suntem și mai convinși că mulți dintre frățiile voastre ați simțit minuni săvârșite de către Sfântul nostru. De aceea, nu mai intrăm în amănunte. Cât privește persoana Mitropolitului Galaction, nu ne rămâne decât să îi fim recunoscători pentru întoarcerea sa în sânul adevăratei Biserici și pentru faptul că ne-a ridicat ca și instituție bisericească. Despre cei doi (Sfântul Glicherie și Mitropolitul Galaction) avem un amplu material, prezentat acum doi ani și care se poate accesa în următorul link: https://manastireasfantulglicherie.ro/parinte-este-credinta-ortodoxa-de-stil-vechi-singura-canonica-si-adevarata/

Dar fiindcă Biserica noastră este stropită cu sânge mucenicesc și străbunii noștri și-au pus sufletul pentru apărarea ei, diavolul aduce tot felul de ispite, prin care să ne slăbească credința, prin care să ne lepădăm de ea, prin care să îmbrățișăm minciuna. Suntem loviți din interior, prin lupta fostului mitropolit împotriva Bisericii pe care a condus-o timp de 30 de ani. Apare și Gabriel Ilășoaia, care fabrică, precum un politician nepriceput, tot felul de acuzații împotriva ierarhiei noastre, în special. Din exterior, iată un alt pericol pentru noi și pentru creștinii păstoriți de către noi.

Spuneam, la un moment dat, că acest Gregory este un „arhiepiscop” al unei „biserici” cu foarte puțini adepți. Suntem de părere că acesta caută oameni naivi care să îl urmeze, pentru a-i aduce oarece beneficii. A înființat, deja, și pe teritoriul nostru 2 „parohii”, în zona Ardealului. Pe această cale doresc să vă informez că nu este canonic a participa la „slujbele” lui sau ale celor săvârșite de clerul lui. Misiunea acestuia este de a dezbina și de a rupe pe creștini din sânul Bisericii adevărate, așa că vă îndemn să fiți vigilenți și să nu cădeți pradă minciunilor lui.

De aceea, am simțit nevoia de a vă atrage atenția asupra acestui dubios și controversat personaj din Statele Unite și să simțiți duhoarea lupului care vine de sub pielea de oaie pe care o îmbracă. Fiți următori Bisericii întemeiate, așa cum menționam mai sus, pe sânge mucenicesc vărsat atât de Sfântul Ierarh Glicherie, cât și de alți clerici și mireni. Chiar dacă traversăm o perioadă mai puțin fastă, Bunul Dumnezeu nu ne va lăsa; considerăm această perioadă una de încercare, de ispitire, dar dacă vom reuși să biruim, cu ajutorul Domnului, vom deveni mai căliți, mai înduhovniciți, mai elevați spiritual. În acest sens, avem rugămintea către frățiile voastre să punem cu toții genunchii la rugăciune, să înălțăm rugi pentru pacea Bisericii, pentru pacea întregii lumi, pentru izbăvirea de vrăjmași, pentru întoarcerea celor răi către bine și pentru mântuirea tuturor creștinilor ortodocși.

Al vostru către Dumnezeu rugător,
+EPISCOP SOFRONIE SUCEVEANUL