Marcarea oamenilor cu coduri de bare a fost mult timp socotită un aspect al unei societăţi întunecate, totalitare şi distopice, însă în vremurile noastre, în Japonia, a fost introdusă această măsură.
Japonia, care se confruntă cu fenomenul îmbătrânirii populaţiei, a adoptat o nouă măsură prin care să poată ţine sub supraveghere persoanele care se pot rătăci sau care sunt neajutorate, scrie sputniknews.com.
Bătrânii care suferă de demență, de atrofierea funcţiilor cerebrale din cauza vârstei, se pot rătăci și se poate întâmpla să nu fie în stare să-și amintească drumul pe care să se întoarcă acasă. O soluție ar fi ca rudele să lipească pe hainele bătrânilor un bileţel cu adresa sau cu un număr de telefon.
O alta ar fi marcarea îmbrăcăminţii cu un cod de bare pe care poliția să îl poată scana. Însă se ştie că persoanele care suferă de demență pot ieşi din casă fără haine, astfel că s-a propus ca codul de bare să fie marcat undeva pe corp.
O companie din Iruma, oraş aflat la nord de Tokyo, a dezvoltat o soluţie, folosind peceţi inscripţionate cu coduri de bare, care pot fi aplicate pe unghiile de la mâini sau de la picioare.
Măsura constând în folosirea imaginilor cu coduri de bare scanabile ar putea fi inclusă în programele de protecție socială, codurile de bare urmând să fie aplicate în mod gratuit.
Sursa: Sputnik News