Acasă Acatiste si rugaciuni Acatisul Maicii Domnului „Povățuitoarea copiilor”

Acatisul Maicii Domnului „Povățuitoarea copiilor”

694

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale și ale tuturor sfinților, miluiește-ne pre noi.

Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Slavă Ție!

Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și toate le împlinești, Vistierul bunătăților și dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi (de trei ori).

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi. Doamne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru numele Tău.

Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste.

Slava Tatălui și Fiului și Sfântului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Tatăl nostru, Care esti in ceruri, sfinteasca-Se numele Tau, vie imparatia Ta, fie voia Ta, precum in cer si pe pamant. Painea noastra cea spre fiinta, da ne-o noua astazi, si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel viclean. Amin.

Miluiește−ne pre noi, Doamne, miluiește−ne pre noi, că nepricepându−ne de nici un răspuns, această rugăciune aducem Ție ca unui Stăpân noi, păcătoșii robii Tăi, miluiește−ne pre noi.

Slavă…

Doamne, miluiește−ne pre noi, că întru Tine am nădăjduit, nu Te mânia spre noi foarte, nici pomeni fărădelegile noastre ci caută și acum ca un milostiv și ne izbăvește pre noi de vrăjmașii noștri, că Tu ești Dumnezeul nostru și noi suntem norodul Tău, toți lucrul mâinilor Tale și numele Tău chemăm.

Și acum…

Ușa milostivirii deschide−o nouă, binecuvântată Născătoare de Dumnezeu, ca să nu pierim cei ce nădăjduim întru tine, ci să ne mântuim prin tine din nevoi, că tu ești mântuirea neamului creștinesc.

Crezul

Cred într−unul Dumnezeu, Tatăl Atotțiitorul, făcătorul cerului și al pământului, văzutelor tuturor și nevăzutelor. Și întru unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul−Născut, Care din Tatăl S−au născut mainainte de toți vecii. Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, nu făcut; Cel de o ființă cu Tatăl, prin Care toate s−au făcut. Care pentru noi, oamenii, și pentru a noastră mântuire S−au pogorât din ceruri și S−au întrupat de la Duhul Sfânt și din Maria Fecioara, și S−au făcut om. Și S−au răstignit pentru noi în vremea lui Pilat din Pont, și au pătimit, și S−au îngropat, și au înviat a treia zi după Scripturi. Și S−au înălțat la ceruri, și șade de−a dreapta Tatălui. Și iarăși va să vină cu slavă, să judece viii și morții, a Cărui Împărăție nu va avea sfârșit. Și întru Duhul Sfânt, Domnul de viață Făcătorul, Care din Tatăl purcede, Cela ce împreună cu Tatăl și cu Fiul este închinat și slăvit, Care au grăit prin Prooroci. Întru una sfântă, sobornicească și apostolească Biserică. Mărturisesc un Botez întru iertarea păcatelor. Aștept învierea morților și viața veacului ce va să fie. Amin.

Psalmul 50

Miluiește−mă, Dumnezeule, după mare mila Ta, și după mulțimea îndurărilor Tale șterge fărădelegea mea.Mai vârtos mă spală de fărădelegea mea și de păcatul meu mă curățește. Că fărădelegea mea eu o cunosc și păcatul meu înaintea mea este pururea. Ție Unuia am greșit și rău înaintea Ta am făcut, ca să Te îndreptezi întru cuvintele Tale și să biruiești când vei judeca Tu. Că iată, întru fărădelegi m−am zămislit și în păcate m−a născut maica mea. Că iată, adevărul ai iubit, cele nearătate și cele ascunse ale înțelepciunii Tale mi−ai arătat mie. Stropi−mă−vei cu isop și mă voi curăți; spăla−mă−vei și mai vârtos decât zăpada mă voi albi. Auzului meu vei da bucurie și veselie, bucura−se−vor oasele cele smerite. Întoarce fața Ta de către păcatele mele și toate fărădelegile mele șterge−le. Inimă curată zidește întru mine, Dumnezeule, și duh drept înnoiește întru cele dinlăuntru ale mele. Nu mă lepăda de la fața Ta și Duhul Tău cel Sfânt nu−L lua de la mine. Dă−mi mie bucuria mântuirii Tale și cu duh stăpânitor mă întărește. Învăța−voi pre cei fără de lege căile Tale și cei necredincioși la Tine se vor întoarce. Izbăvește−mă de sângiuri, Dumnezeule, Dumnezeul mântuirii mele; bucura−se−va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide și gura mea va vesti lauda Ta. Că de ai fi voit jertfă, Ți−aș fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa lui Dumnezeu, duhul umilit; inima înfrântă și smerită Dumnezeu nu o va urgisi. Fă bine, Doamne, întru bunăvoirea Ta, Sionului, și să se zidească zidurile Ierusalimului. Atunci bine vei voi jertfa dreptății, prinosul și arderile de tot; atunci vor pune pre altarul Tău viței.

 

Condacul 1:

O, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara, care ai ascultat de atatea ori dumnezeiestile invataturi pe care le-a propovaduit Preaiubitul Tau Fiu, ajuta-i pe toti parintii binecredinciosi, ca si pe toti cei care au grija de cresterea sufleteasca si trupeasca a copiilor, sa priceapa cuvintele pline de putere ale Sfintei Scripturi, ca sa se poata ruga Tie: Povatuieste copiii, Preasfanta Fecioara, aratandu-Te Maica a celor care Te cinstesc!

Icosul 1:

Nu poate limba omeneasca sa spuna cuvinte mai minunate decat cele pe care le-a rostit Fiul Tau, cuvinte care stralucesc ca niste faclii pe paginile Evangheliei. Ca sa indrageasca aceste cuvinte, o, Nascatoare de Dumnezeu, acopera-i cu harul tau pe copii si pe cei care se roaga Tie pentru ei:

Povatuieste copiii sa fie saraci cu duhul, ca a lor sa fie Imparatia cerurilor;
Povatuieste copiii sa fie flamanzi si insetati de dreptate, ca asa se vor satura;
Povatuieste copiii sa fie blanzi, ca asa vor mosteni pamantul;
Povatuieste copiii sa fie milostivi, ca asa se vor milui;
Povatuieste copiii sa fie curati cu inima, ca asa Il vor vedea pe Dumnezeu;
Povatuieste copiii sa fie facatori de pace, ca asa fii ai lui Dumnezeu se vor chema;
Povatuieste copiii, Preasfanta Fecioara, aratandu-Te Maica a celor care Te cinstesc!

Condacul 2:

Minunate sunt lucrurile pe care le-a facut Dumnezeu si minunate sunt virtutile pe care le dobandesc credinciosii, virtuti pe care le cerem si pentru parintii si pentru copiii care Ii inalta lui Dumnezeu cantarea: Aliluia!

Icosul 2:

Tu, Fecioara, salas al virtutilor si ocrotitoare a celor ce duc lupta cea grea cu patimile si cu diavolii, asculta rugaciunile noastre, ale celor ce ne rugam Tie:

Povatuieste copiii sa iubeasca cele bune si toate virtutile crestinesti;
Povatuieste copiii sa implineasca cu smerenie poruncile Domnului;
Povatuieste copiii, hranindu-i cu laptele intelepciunii dumnezeiesti;
Povatuieste copiii sa asculte indrumarile bune pe care le primesc;
Povatuieste copiii sa fie intelepti ca serpii si blanzi ca porumbeii;
Povatuieste copiii sa vada in toti oamenii chipul lui Dumnezeu;
Povatuieste copiii, Preasfanta Fecioara, aratandu-Te Maica a celor care Te cinstesc!

Condacul 3:

Multi copii au ramas orfani si nu are cine sa le arate dragostea parinteasca. Ia-i in ocrotirea Ta, incalzind inimile celor din jurul lor pentru a-i creste cu dragostea pe care numai Tu le-o poti insufla, pentru ca ei sa Ii cante lui Dumnezeu cantarea: Aliluia!

Icosul 3:

Pentru toti copiii orfani sau parasiti de parinti, care plang dupa dragostea parinteasca, rabdand foame, sete si frig, si pe care vrajmasul diavol i-a intinat cu nenumarate patimi, ca si pentru copiii nostri, ne rugam Tie, Preasfanta Maica, stiind cat de puternica este ocrotirea Ta:

Povatuieste copiii sa caute dragostea la Cel ce este Dragoste;
Povatuieste copiii sa inteleaga ca Parintele Ceresc este adevaratul lor Parinte;
Povatuieste copiii, tamaduindu-le ranile si mangaindu-le prea multele dureri;
Povatuieste copiii, trimitand o raza de lumina peste sufletele lor suferinde;
Povatuieste copiii, alinandu-le tristetea si daruindu-le sa cunoasca bucuria;
Povatuieste copiii ca sa afle calea mantuirii;
Povatuieste copiii, Preasfanta Fecioara, aratandu-Te Maica a celor care Te cinstesc!

Condacul 4:

„Femeie, iata fiul Tau!”, ti-a zis de pe cruce Mantuitorul, aratand spre Sfantul Apostol Ioan, ucenicul iubit, dar si spre fiecare din crestinii care, lupta cea buna ducand, nu se lasa biruiti, ci Ii canta lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 4:

Sa se bucure credinciosii si sa se veseleasca si nimeni sa nu le stea impotriva, stiind ca mare ajutor au de la Maica Domnului nostru, Maica rugaciunii si a evlaviei, care asculta cu indurare cererile inaltate din adancul inimii:

Povatuieste copiii sa-ti cante „Bucura-te, cea plina de har, Domnul este cu Tine!”;
Povatuieste copiii, aducandu-i la cunostinta minunilor Tale;
Povatuieste copiii, vadindu-te Maica a lor si a celor ce te lauda;
Povatuieste copiii sa Il iubeasca pe Hristos, Mantuitorul lumii;
Povatuieste copiii sa faca voia Fiului Tau si Dumnezeului nostru;
Povatuieste copiii, crescandu-i ca pe niste fii ai Parintelui Ceresc;
Povatuieste copiii, Preasfanta Fecioara, aratandu-Te Maica a celor care Te cinstesc!

Condacul 5:

De Tine se bucura toata faptura, cerul si pamantul, ingerii si sfintii care stau imprejurul Tau si ii ocrotesc pe alesii Tai, fiindu-le zid de aparare impotriva celor ce ii impiedica sa Ii cante lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 5:

In aceasta lume, in care ispititorul ne aduce inainte chipuri ale faradelegii, mare nevoie avem de chipurile celor placuti lui Dumnezeu care au mers pe calea cea ingusta si au primit rasplata mult dorita; si noi, stiind aceasta, Te rugam:

Povatuieste copiii, cu Sfintii cei din veac, care s-au invrednicit a vedea slava lui Dumnezeu;
Povatuieste copiii, cu soborul Apostolilor care au raspandit Evanghelia pana la marginile pamantului;
Povatuieste copiii, cu Sfintii Ierarhi care dascali ai dreptei credinte au fost si minuni au savarsit;
Povatuieste copiii, cu cetele Mucenicilor care prin botezul sangelui au luat cununa nemuririi;
Povatuieste copiii, cu Sfintii Preacuviosi care prin nevointa ingeri in trup s-au aratat;
Povatuieste copiii, cu toti Sfintii la care alergam pentru rugaciune si ajutor;
Povatuieste copiii, Preasfanta Fecioara, aratandu-Te Maica a celor care Te cinstesc!

Condacul 6:

Cine nu va intelege frumusetea Bisericii? Cine va voi sa se afle in afara ei, vazand lumina pe care o raspandeste? Numai cei ce aleg intunericul, intunecati de mandrie diavoleasca, si nu vor sa cante lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 6:

De mare dar s-au invrednicit la Botez copiii care au devenit madulare ale Bisericii prin unirea cu Hristos. Sfanta Fecioara Maria, Maica a Domnului, ca sa-i inveti sa nu se lipseasca de binefacerile acestui dar, ne rugam Tie asa:

Povatuieste copiii sa ramana pana la sfarsitul vietii in dreapta credinta;
Povatuieste copiii ca vietuind in ea, roade bineplacute lui Dumnezeu sa aduca;
Povatuieste copiii sa iubeasca slujbele Sfintei Biserici si sa nu se lipseasca de dulceata lor;
Povatuieste copiii sa citeasca Sfintele Scripturi si cartile de folos duhovnicesc;
Povatuieste copiii sa respinga sfaturile mincinoase ale necredinciosilor;
Povatuieste copiii sa stea tari impotriva invataturilor urate lui Dumnezeu;
Povatuieste copiii, Preasfanta Fecioara, aratandu-Te Maica a celor care Te cinstesc!

Condacul 7:

O, Preasfanta Fecioara, roaga-L pe Iubitorul de oameni Dumnezeu sa trimita peste copii darurile Duhului Sfant: duhul intelepciunii, duhul intelegerii, duhul sfatului, duhul puterii, duhul cunostintei, duhul temerii de Dumnezeu si duhul buneicredinte, ca sa te cinsteasca si sa cante impreuna cu noi: Aliluia!

Icosul 7:

Avand porunca si putere de la Dumnezeu sa ducem o viata de sfintenie si intelegand aceasta ca pe o chemare de capatai, indraznim a ne ruga Tie:

Povatuieste copiii sa primeasca darurile Mangaietorului;
Povatuieste copiii ca in tot locul sa implineasca voia Fiului lui Dumnezeu;
Povatuieste copiii sa urce in fiecare zi pe scara virtutii;
Povatuieste copiii sa se arate vrednici sa fie numarati in ceata alesilor Tai;
Povatuieste copiii ca din tinerete sa se gandeasca la moarte, pentru a gusta adevarata viata;
Povatuieste copiii ca prin rugaciune si purtarea crucii sa se sfinteasca;
Povatuieste copiii, Preasfanta Fecioara, aratandu-Te Maica a celor care Te cinstesc!

Condacul 8:

Multi dintre cei care si-au pus nadejdea in puterile lor, si nu in Dumnezeu, au cazut in patimi si si-au intinat sufletele, dar noi, nadajduind in ajutorul Tau, ne rugam Tie sa pazesti curatia copiilor, ca sa cante lui Dumnezeu pana la sfarsitul vietii: Aliluia!

Icosul 8:

Stiind ca vrajmasul diavol nu conteneste a cauta sa-i rupa pe oameni de trairea duhovniceasca, incercand sa spurce pana si curatiasufleteasca a copiilor asupra carora sta binecuvantarea lui Dumnezeu, te rugam, o, Maica a lui Dumnezeu:

Povatuieste copiii cum sa traiasca pentru ca la Infricosatoarea Judecata sa fie izbaviti de vesnicele chinuri;
Povatuieste copiii sa deosebeasca ce este bine de ce este rau in fata lui Dumnezeu;
Povatuieste copiii sa urasca pacatul si toata faradelegea;
Povatuieste copiii sa se fereasca de necuratele si ucigatoarele patimi;
Povatuieste copiii sa fie preaintelepti impotriva mestesugirilor diavolesti;
Povatuieste copiii sa privegheze si sa se roage ca sa nu cada in ispita;
Povatuieste copiii, Preasfanta Fecioara, aratandu-Te Maica a celor care Te cinstesc!

Condacul 9:

Stiind ca mare bucurie se face in cer pentru un pacatos care se pocaieste, ne rugam Tie, Maica Preasfanta, degraba sa-i ridici cu milostivirea Ta pe copiii care din lucrarea vrajmasului vor aluneca in pacat, ca sa Ii cante lui Dumnezeu cu zdrobire de inima: Aliluia!

Icosul 9:

Prea mult a suferit fiul risipitor cand, lepadandu-se de tatal sau, si-a risipit viata departe de casa sa, si mult s-a veselit cand a fost primit inapoi cu bratele deschise. Te rugam, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, ca ori de cate ori vor cadea in pacat sa ii ridici pe copiii pentru care cadem la milostivirea Ta:

Povatuieste copiii ca in tot locul sa se fereasca de cursele vrajmasului;
Povatuieste copiii ca, de vor cadea in ispite, fara sovaiala sa se ridice;
Povatuieste copiii ca, de se vor rataci, fara zabovire sa se intoarca la Dumnezeu;
Povatuieste copiii ca, de se vor intina, prin botezul lacrimilor de pocainta sa-si curateasca sufletele;
Povatuieste copiii ca prin spovedanie curata sa ia dezlegare de pacate;
Povatuieste copiii ca dupa fiecare poticnire sa puna iarasi inceput bun mantuirii;
Povatuieste copiii, Preasfanta Fecioara, aratandu-Te Maica a celor care Te cinstesc!

Condacul 10:

Nu poate mintea omeneasca sa priceapa cu usurinta pentru ce Dumnezeu ingaduie incercarea copiilor prin boala si suferinta. Pentru aceasta, avandu-te pe Tine Grabnica Ajutatoare, alergam la Tine si Te rugam sa le alini suferintele cu darul Tau, ca sa nu uite a-I canta lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 10:

Dumnezeu, Cel ce randuieste toate spre mantuirea oamenilor si nimic nu se intampla fara voia Sa, ingaduie ca bolile sa intunece bucuria copiilor si sa o preschimbe in intristare, iar noi, cunoscand ca nu este incercare in care sa nu-ti poti arata puterea, Maica Preamilostiva, strigam catre Tine:

Povatuieste copiii sa primeasca incercarile cu nadejde in Dumnezeu;
Povatuieste copiii sa ceara vindecarea de la Doctorul sufletelor si al trupurilor;
Povatuieste copiii sa poarte fara cartire crucea bolii, daca aceasta e voia lui Dumnezeu;
Povatuieste copiii cum sa dobandeasca cununa rabdarii;
Povatuieste copiii sa nu se lase biruiti de deznadejde;
Povatuieste copiii sa nadajduiasca in mila Parintelui Ceresc;
Povatuieste copiii, Preasfanta Fecioara, aratandu-Te Maica a celor care Te cinstesc!

Condacul 11:

Nepriceputi si lipsiti de darul povatuirii stiindu-ne, ne indreptam inimile spre Tine, Preasfanta Fecioara, ca luminati de Tine sa-i invatam pe copii sa duca o viata curata si Sfanta, o viata in care sa se vada lucrarea lui Dumnezeu, ca sa cantam cantarea de slava: Aliluia!

Icosul 11:

Nu dorim pentru copii doar bunatatile degrab trecatoare ale lumii acesteia, ci mai ales bunatatile cele duhovnicesti, care nu se vor lua de la ei. Pentru aceasta ne rugam Tie:

Povatuieste copiii sa-L iubeasca pe Dumnezeu ca pe Parintele lor;
Povatuieste copiii sa-i iubeasca pe oameni ca pe fratii lor;
Povatuieste copiii sa inchine Domnului fiecare zi a vietii lor;
Povatuieste copiii sa marturiseasca prin fapte bune dreapta credinta;
Povatuieste copiii sa fie temple vii ale Duhului Sfant;
Povatuieste copiii ca lumina lor sa lumineze inaintea oamenilor astfel incat acestia sa se indrepte spre Dumnezeu;
Povatuieste copiii, Preasfanta Fecioara, aratandu-Te Maica a celor care Te cinstesc!

Condacul 12:

Desarta este lumea aceasta, cu toate placerile ei cele amagitoare, si desarte sunt gandurile celor care nu inseteaza dupa Imparatia cea vesnica, dupa Raiul unde nu este durere, nici intristare, nici suspin, in care au ajuns cei care au cantat cu umilinta: Aliluia!

Icosul 12:

Maica iubitoare de fii, care stralucesti cu putere langa tronul Fiului tau, mijloceste pentru toti copiii care nu au fost botezati, ca sa primeasca lumina Nasterii celei de Sus, iar cei care au primit-o sa traiasca o viata de evlavie, pentru ca sa le fie deschisa poarta spre Imparatia Cerurilor:

Povatuieste copiii sa doreasca mostenirea vietii vesnice;
Povatuieste copiii sa mearga pe calea cea stramta a poruncilor spre Ierusalimul cel Ceresc;
Povatuieste copiii sa caute bucuria celor scrisi in Cartea Vietii;
Povatuieste copiii sa pazeasca cuvantul lui Dumnezeu, ca sa fie partasi fericirii Raiului;
Povatuieste copiii sa se nevoiasca pentru dobandirea mantuirii;
Povatuieste copiii sa duca o viata aleasa pentru a pregusta bunatatile vietii vesnice;
Povatuieste copiii, Preasfanta Fecioara, aratandu-Te Maica a celor care Te cinstesc!

Condacul 13: (acest condac se zice de trei ori)

O, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, care Te-ai aratat facatoare de minuni pentru a-i ajuta pe cei ce au alergat la Tine, acopera-i cu Sfantul Tau Acoperamant pe copiii pentru care ne rugam sa mearga pe calea mantuirii, ca sa cantam impreuna cu Sfintii: Aliluia!

Apoi se zice iarasi Icosul 1:

Nu poate limba omeneasca sa spuna cuvinte mai minunate decat cele pe care le-a rostit Fiul Tau, cuvinte care stralucesc ca niste faclii pe paginile Evangheliei. Ca sa indrageasca aceste cuvinte, o, Nascatoare de Dumnezeu, acopera-i cu harul Tau pe copii si pe cei care se roaga Tie pentru ei:

Povatuieste copiii sa fie saraci cu duhul, ca a lor sa fie Imparatia Cerurilor;
Povatuieste copiii sa fie flamanzi si insetati de dreptate, ca asa se vor satura;
Povatuieste copiii sa fie blanzi, ca asa vor mosteni pamantul;
Povatuieste copiii sa fie milostivi, ca asa se vor milui;
Povatuieste copiii sa fie curati cu inima, ca asa Il vor vedea pe Dumnezeu;
Povatuieste copiii sa fie facatori de pace, ca asa fii ai lui Dumnezeu se vor chema;
Povatuieste copiii, Preasfanta Fecioara, aratandu-Te Maica a celor care Te cinstesc!

si Condacul 1:

O, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara, care ai ascultat de atatea ori dumnezeiestile invataturi pe care le-a propovaduit Preaiubitul Tau Fiu, ajuta-i pe toti parintii binecredinciosi, ca si pe toti cei care au grija de cresterea sufleteasca si trupeasca a copiilor, sa priceapa cuvintele pline de putere ale Sfintei Scripturi, ca sa se poata ruga Tie: Povatuieste copiii, Preasfanta Fecioara, aratandu-Te Maica a celor care Te cinstesc!