Acasă Acatiste si rugaciuni Acatistul Sf. Ioan Maximovici, Arhiepiscopul de Shanghai si San Francisco

Acatistul Sf. Ioan Maximovici, Arhiepiscopul de Shanghai si San Francisco

1424

19 IUNIE / 02 IULIE

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale și ale tuturor sfinților, miluiește-ne pre noi.

Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Slavă Ție!

Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și toate le împlinești, Vistierul bunătăților și dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi (de trei ori).

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi. Doamne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru numele Tău.

Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste.

Slava Tatălui și Fiului și Sfântului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Tatăl nostru, Care esti in ceruri, sfinteasca-Se numele Tau, vie imparatia Ta, fie voia Ta, precum in cer si pe pamant. Painea noastra cea spre fiinta, da ne-o noua astazi, si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel viclean. Amin.

Miluiește−ne pre noi, Doamne, miluiește−ne pre noi, că nepricepându−ne de nici un răspuns, această rugăciune aducem Ție ca unui Stăpân noi, păcătoșii robii Tăi, miluiește−ne pre noi.

Slavă…

Doamne, miluiește−ne pre noi, că întru Tine am nădăjduit, nu Te mânia spre noi foarte, nici pomeni fărădelegile noastre ci caută și acum ca un milostiv și ne izbăvește pre noi de vrăjmașii noștri, că Tu ești Dumnezeul nostru și noi suntem norodul Tău, toți lucrul mâinilor Tale și numele Tău chemăm.

Și acum…

Ușa milostivirii deschide−o nouă, binecuvântată Născătoare de Dumnezeu, ca să nu pierim cei ce nădăjduim întru tine, ci să ne mântuim prin tine din nevoi, că tu ești mântuirea neamului creștinesc.

Crezul

Cred într−unul Dumnezeu, Tatăl Atotțiitorul, făcătorul cerului și al pământului, văzutelor tuturor și nevăzutelor. Și întru unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul−Născut, Care din Tatăl S−au născut mainainte de toți vecii. Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, nu făcut; Cel de o ființă cu Tatăl, prin Care toate s−au făcut. Care pentru noi, oamenii, și pentru a noastră mântuire S−au pogorât din ceruri și S−au întrupat de la Duhul Sfânt și din Maria Fecioara, și S−au făcut om. Și S−au răstignit pentru noi în vremea lui Pilat din Pont, și au pătimit, și S−au îngropat, și au înviat a treia zi după Scripturi. Și S−au înălțat la ceruri, și șade de−a dreapta Tatălui. Și iarăși va să vină cu slavă, să judece viii și morții, a Cărui Împărăție nu va avea sfârșit. Și întru Duhul Sfânt, Domnul de viață Făcătorul, Care din Tatăl purcede, Cela ce împreună cu Tatăl și cu Fiul este închinat și slăvit, Care au grăit prin Prooroci. Întru una sfântă, sobornicească și apostolească Biserică. Mărturisesc un Botez întru iertarea păcatelor. Aștept învierea morților și viața veacului ce va să fie. Amin.

Psalmul 50

Miluiește−mă, Dumnezeule, după mare mila Ta, și după mulțimea îndurărilor Tale șterge fărădelegea mea.Mai vârtos mă spală de fărădelegea mea și de păcatul meu mă curățește. Că fărădelegea mea eu o cunosc și păcatul meu înaintea mea este pururea. Ție Unuia am greșit și rău înaintea Ta am făcut, ca să Te îndreptezi întru cuvintele Tale și să biruiești când vei judeca Tu. Că iată, întru fărădelegi m−am zămislit și în păcate m−a născut maica mea. Că iată, adevărul ai iubit, cele nearătate și cele ascunse ale înțelepciunii Tale mi−ai arătat mie. Stropi−mă−vei cu isop și mă voi curăți; spăla−mă−vei și mai vârtos decât zăpada mă voi albi. Auzului meu vei da bucurie și veselie, bucura−se−vor oasele cele smerite. Întoarce fața Ta de către păcatele mele și toate fărădelegile mele șterge−le. Inimă curată zidește întru mine, Dumnezeule, și duh drept înnoiește întru cele dinlăuntru ale mele. Nu mă lepăda de la fața Ta și Duhul Tău cel Sfânt nu−L lua de la mine. Dă−mi mie bucuria mântuirii Tale și cu duh stăpânitor mă întărește. Învăța−voi pre cei fără de lege căile Tale și cei necredincioși la Tine se vor întoarce. Izbăvește−mă de sângiuri, Dumnezeule, Dumnezeul mântuirii mele; bucura−se−va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide și gura mea va vesti lauda Ta. Că de ai fi voit jertfă, Ți−aș fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa lui Dumnezeu, duhul umilit; inima înfrântă și smerită Dumnezeu nu o va urgisi. Fă bine, Doamne, întru bunăvoirea Ta, Sionului, și să se zidească zidurile Ierusalimului. Atunci bine vei voi jertfa dreptății, prinosul și arderile de tot; atunci vor pune pre altarul Tău viței.

Troparul, glas 5:

Grija pentru turma ta in pamanteasca ei petrecere a preinchipuit rugaciunile pe care totdeauna le inalti pentru toata lumea. De aceea, ajungand la cunoasterea iubirii tale, credinta ne-am intarit, Sfinte ierarhe si facatorule de minuni Ioane! Cu totul Sfintit de Dumnezeu prin impartasirea preacuratelor Taine, si astfel vesnic intarit prin acestea, te-ai grabit spre nevointa, preafericite tamaduitorule. Grabeste si acum spre ajutorul nostru, al celor ce te cinstim pe tine cu toata inima.

Condacele si Icoasele:

Condacul 1:

Pline sunt de bucurie inimile credinciosilor care te cinstesc, Sfinte Ioane, afland despre multimea minunilor tale. Biruinta a Bisericii a fost vietuirea ta Sfanta in vremuri de imputinare a credintei, pentru care iti cantam: Bucura-te, Sfinte Ioane, noule facator de minuni!

Icosul 1:

Dupa adormirea ta de multe ori te-ai aratat celor neputinciosi, Sfinte al lui Dumnezeu, pentru a le da ajutor. Si tu insuti ne-ai cerut in chip minunat: „Spuneti lumii ca, desi am murit, sunt viu.” Marturisind minunile tale, marturisim si credinta noastra ca parasind aceasta viata stricacioasa ai trecut la viata cea cereasca, si pentru aceasta iti cantam:

Bucura-te, podoaba a Bisericii;
Bucura-te, pazitorule al curatiei;
Bucura-te, veselia cea fericita a monahilor;
Bucura-te, dreptarul vredniciilor arhieresti;
Bucura-te, cel ce veghezi asupra familiilor crestine;
Bucura-te, dascal al copiilor binecredinciosi;
Bucura-te, dascal al parintilor care vor sa isi creasca fiii pe caile Domnului;
Bucura-te, fierbinte rugator pentru neamul crestinesc;
Bucura-te, rudenie a Sfantului Mitropolit Ioan din Tobolsk;
Bucura-te, locuitor al Ierusalimului celui de sus;
Bucura-te, cel ce nu ne uiti pe noi, rudenia ta cea de jos;
Bucura-te, al Bisericii a toata lumea luminator;
Bucura-te, Sfinte Ioane, noule facator de minuni!

Condacul 2:

Ai coborat parca din vremurile de demult, Sfinte Ierarh al lui Dumnezeu, aducand in zilele noastre mireasma vechilor Sinaxare si adeverind ca toate cele despre Sfintii din vechime sunt cu putinta si astazi celor intariti in credinta. Pentru aceasta Ii cantam Dumnezeului care te-a proslavit: Aliluia!

Icosul 2:

Cum oare te vom lauda, alesule al lui Dumnezeu? Ca intrand in ceata Sfintilor ierarhi, impreuna cu acestia Il slavesti pe Hristos. Dimpreuna cu marii invatatori ai infranarii ne inveti sa mergem pe calea nevointelor. Alaturi de soborul nebunilor pentru Hristos ne povatuiesti sa defaimam intelepciunea acestei lumi. Pentru care multimea credinciosilor iti canta asa:

Bucura-te, icoana vie a virtutii;
Bucura-te, ca ne minunam de nevointele tale;
Bucura-te, ca desi nu ai fost inteles de apropiatii tai ai fost inteles de Dumnezeu;
Bucura-te, cel ce nu te-ai suparat pe cei ce radeau de tine vazandu-te ca mergi descult;
Bucura-te, ca prin acest obicei ai aratat nu prin cuvinte, ci prin fapte ca iubesti saracia;
Bucura-te, ca prin tine s-a mai pastrat aspra nevointa a nebuniei pentru Hristos;
Bucura-te, ca te-ai infranat de la bunatatile lumii acesteia pentru a primi bunatatile ceresti;
Bucura-te, ca ai cautat sa dobandesti haina luminoasa pentru Camara cea cereasca;
Bucura-te, apostol al sfinteniei;
Bucura-te, chip al smereniei;
Bucura-te, cel ce aprinzi lumina in sufletele intunecate;
Bucura-te, ca slujind cu ravna Sfanta Liturghie te-ai invrednicit sa iei parte la Liturghia cea cereasca;
Bucura-te, Sfinte Ioane, noule facator de minuni!

Condacul 3:

„In lume necazuri veti avea, dar indrazniti, Eu am biruit lumea”, ne-a cerut Mantuitorul, si tu ai gustat din paharul patimirilor cand ai fost adus in fata judecatorului de catre talharii care ziceau ca vor sa fereasca bunurile bisericesti de mana ta cea rapitoare. Dar tu te-ai rugat pentru indreptarea lor, si chiar daca ai avut inima plina de amaraciune nu ai incetat sa Ii canti Domnului: Aliluia!

Icosul 3:

Necazuri de tot felul ne asupresc in fiecare zi, si uneori suntem ingenuncheati de povara lor. Dar ne mangaiem cugetand ca prin ele Dumnezeu ne curateste sufletele, si ca prin Sfintii Sai ne trimite ajutor pentru a ne ridica din orice cadere. Si, stiind aceasta, alergam la ajutorul tau cantand:

Bucura-te, ca asa cum indepartai taifunurile din Samar acum indepartezi furtuna din sufletele noastre;
Bucura-te, impreuna-calatorule cu cei ce calatoresc pe apa, pe uscat si prin aer;
Bucura-te, ca ii pazesti pe credinciosi de rautatea celorlalti;
Bucura-te, ocrotitor al familiilor crestine si al tinerilor care vor sa se casatoreasca;
Bucura-te, ca cei care nu au unde sa locuiasca au nadejde in mijlocirea ta;
Bucura-te, ca ii ajuti pe oameni sa isi gaseasca de lucru;
Bucura-te, ca porti grija de familiile celor aflati in nevoi;
Bucura-te, cel ce in timpul vietii ii cercetai pe cei din inchisori;
Bucura-te, ca si acum te rogi pentru mantuirea lor;
Bucura-te, grabnic ajutator al celor ce se roaga tie;
Bucura-te, ca ne poti scapa din orice necaz;
Bucura-te, ca ne feresti de moarte naprasnica;
Bucura-te, Sfinte Ioane, noule facator de minuni!

Condacul 4:

Pe multi bolnavi care au cerut ajutorul tau, Sfinte Ioane, i-ai tamaduit de bolile lor. Dar si mai multi bolnavi au aflat alinare in durerile lor, si ridicandu-se prin ajutorul tau din groapa deznadejdii s-au inteleptit si au dus cu rabdare crucea bolii, si au primit rasplata dumnezeiasca, iar acum se bucura de frumusetile Raiului, cantand: Aliluia!

Icosul 4:

Alaturandu-te Sfintilor doctori fara de arginti, i-ai vindecat pe bolnavii care patimeau de boli pe care iscusinta doctoriceasca nu le putea tamadui, si prin vindecarea trupeasca ei au dobandit si vindecare sufleteasca, cazand cu zdrobire de inima la Dumnezeu. Si acum iti canta impreuna cu noi:

Bucura-te, impreuna cu Sfintii doctori fara de arginti;
Bucura-te, cel ce te rugai vreme indelungata la capataiul bolnavilor;
Bucura-te, ca pe multi i-ai scapat din primejdia mortii;
Bucura-te, ca rugandu-se in fata icoanei tale cei suferinzi au simtit usurarea durerilor;
Bucura-te, vazand bucuria bolnavilor pe care i-ai tamaduit;
Bucura-te, doctor ceresc mai iscusit decat doctorii ceresti;
Bucura-te, ca ai departat duhul deznadejdii de la cei covarsiti de durere;
Bucura-te, ridicandu-i din patul durerii pe cei ce patimesc cumplit;
Bucura-te, odihna a celor cu mintea ratacita;
Bucura-te, izgonire a duhurilor necurate;
Bucura-te, mangaiere a celor pe care doctorii ii lasa in voia sortii;
Bucura-te, auzindu-i pe credinciosii care propovaduiesc minunile tale;
Bucura-te, Sfinte Ioane, noule facator de minuni!

Condacul 5:

Cand incerca sa rosteasca un cuvant de invatatura Sfantul ierarh Nectarie din Eghina a fost defaimat oarecand de oamenii nechibzuiti, iar tu in fata poporului venit la slujba Sfintei Liturghii ai fost defaimat de catre un cleric nevrednic din Shanghai. Dar ai rabdat defaimarea pana la capat, fara sa te tulburi, si fara sa incerci sa il impiedici sa isi termine clevetirea. Si ne-ai invatat sa Ii strigam lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 5:

Din pricina clevetirilor Sfantul Nectarie a fost indepartat de pe tronul arhieresc din Pentapole, si tot asa dusmanii lui Hristos au incercat sa te indeparteze si pe tine de pe scaunul ierarhicesc, aducandu-te sa fii judecat de catre cei de alte credinte. Dar Dumnezeu a aratat tuturor ca dreptatea era de partea ta, rusinandu-i pe prigonitorii tai. Si pentru biruinta iti cantam:

Bucura-te, ca rautatea clericilor nevrednici nu te-a doborat la pamant;
Bucura-te, cel ce te-ai rugat pentru cei care te-au adus la scaunul de judecata;
Bucura-te, cel ce nu vrei pierderea pacatosilor;
Bucura-te, ca Dreptul Judecator a vadit dreptatea ta;
Bucura-te, luptator impotriva duhului deznadejdii;
Bucura-te, ca biruind cursele diavolului ai luat puterea de a-i ajuta pe cei neputinciosi;
Bucura-te, ca vii in apararea celor nedreptatiti de judecatorii iubitori de arginti;
Bucura-te, ca rastorni socotelile celor vicleni;
Bucura-te, cel ce te rogi pentru pocainta acestora;
Bucura-te, pavaza pentru crestinii prigoniti pentru credinta lor;
Bucura-te, ridicarea grabnica a celor intristati;
Bucura-te, adapost pe care atacurile diavolesti nu il pot darama;
Bucura-te, Sfinte Ioane, noule facator de minuni!

Condacul 6:

Ne-ai indemnat, aparatorule ravnitor al predaniilor dumnezeiesti: „Sa nu ne credem mai intelepti decat ierarhii care au randuit pravilele Bisericii si sa nu ne socotim mari carturari!”. Si impreuna cu tine si cu toti cei care pastreaza neschimbata invatatura ortodoxa, Ii cantam lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 6:

Le-ai spus celor care incercau sa schimbe dogmele Sfintilor Parinti ca se aseamana talharului celui de-a stanga care L-a hulit pe Hristos. Te-ai impotrivit invataturilor infumurate ale celor care credeau ca sunt mai sporiti in dragostea fata de eretici decat marturisitorii care nu pregetau sa isi jertfeasca viata pentru a-i castiga pentru Hristos pe cei cazuti in ratacire, si cei care prin grija ta au ramas fii credinciosi ai Bisericii iti canta:

Bucura-te, ca iubindu-i pe cei de alte credinte nu ai iubit si ratacirile lor;
Bucura-te, ca ne-ai invatat sa pastram dreapta socoteala;
Bucura-te, indreptare a celor rataciti;
Bucura-te, ca in multe chipuri ii indrepti pe necredinciosi spre luminarea botezului;
Bucura-te, pastrator al predaniei Sfintelor Sinoade;
Bucura-te, prieten al ierarhilor care cu sabia cuvantului taie neghina eresurilor;
Bucura-te, stavila pentru cei care tradeaza Ortodoxia;
Bucura-te, cel ce ingradesti gurile hulitorilor de Dumnezeu;
Bucura-te, pradarea paganatatii;
Bucura-te, sprijin al soboarelor care nimicesc eresurile;
Bucura-te, dusmanul celor care sub masca evlaviei seamana dezbinare intre drept-credinciosi;
Bucura-te, mladita a Sfintilor Parinti;
Bucura-te, Sfinte Ioane, noule facator de minuni!

Condacul 7:

Stand impotriva invataturilor desarte ale celor care orbiti de diavol nu vad semnele apropierii lui Antihrist, i-ai povatuit pe crestini sa se fereasca de cel care va fi inscaunat la Ierusalim ca si conducator al intregii lumi, si in vremurile de pe urma sa Ii cante lui Dumnezeu fara teama: Aliluia!

Icosul 7:

Mare urgie va fi la sfarsitul lumii, sfinte Ioane, si numai cei intariti in credinta vor rezista ispitei de a se lepada de Hristos. Dar cu cat mai grele vor fi prigonirile, cu atat mai mare va fi si ajutorul pe care Dumnezeu il va trimite credinciosilor prin ingerii si Sfintii Sai. Si cugetand la lucrarea ta Sfanta iti cantam:

Bucura-te, ca si in vremurile de pe urma vei savarsi minuni;
Bucura-te, stea aleasa a cerului duhovnicesc;
Bucura-te, ca laolalta cu ceilalti Sfinti ii vei sprijini tainic pe cei ce vor slabi in credinta;
Bucura-te, ca ii vei intari pe cei ce vor patimi mucenicia;
Bucura-te, cel care prin purtarea crucii nevointei ai primit darul de a-i mangaia pe cei oropsiti;
Bucura-te, ca in vremuri de mari lipsuri ii vei ajuta pe crestini sa dobandeasca cele de trebuinta;
Bucura-te, reazam neclintit al celor care ii vor defaima pe Antihrist si pe slujitorii sai;
Bucura-te, mustratorule al apostatilor;
Bucura-te, cel ce te vei lupta pentru biruinta Bisericii;
Bucura-te, implinitorule al voii Parintelui ceresc;
Bucura-te, urmator al iubirii de oameni a Fiului Sau;
Bucura-te, chivot al Duhului de viata datator;
Bucura-te, Sfinte Ioane, noule facator de minuni!

Condacul 8:

In loc sa se pregateasca de slujba crestinii s-au dus la un praznic paganesc, iar tu ai mers pentru putina vreme intre ei, mustrandu-i prin prezenta ta tacuta care i-a facut sa se rusineze. Si prin asprimea privirii tale i-ai invatat ca nu pot sluji la doi domni, lui Dumnezeu si lui Mamona, ca nu pot sa cugete ca dupa ce pacatuiesc Ii vor canta lui Dumnezeu cu evlavie: Aliluia!

Icosul 8:

Ne biruie patimile si poftele si vraja acestei lumi ne leaga cu lanturi grele. Diavolul nu conteneste sa ne ispiteasca in fel si chip, pentru a ne indeparta de calea mantuirii. Dar avand nadejde ca ne vei acoperi cu purtarea ta de grija, iti zicem:

Bucura-te, ca ne povatuiesti sa nu luam parte la praznicele paganesti;
Bucura-te, prooroc care ai mustrat naravurile cele rele ale pastoritilor tai;
Bucura-te, ca si acum crestinii isi aduc aminte de fapta ta;
Bucura-te, pilda pentru slujitorii altarului;
Bucura-te, luminatorule al pastorilor de suflete;
Bucura-te, a celor patimasi trambita desteptatoare;
Bucura-te, cel ce insetezi de a noastra mantuire;
Bucura-te, vazandu-i pe crestinii care duc o viata bineplacuta lui Dumnezeu;
Bucura-te, ca duhurile intunericului se tem de tine;
Bucura-te, cel ce dai tarie celor sovaitori in lupta duhovniceasca;
Bucura-te, pedepsitor al calcatorilor de lege;
Bucura-te, tunet ce risipesti sfaturile minciunii;
Bucura-te, Sfinte Ioane, noule facator de minuni!

Condacul 9:

Ai fost aruncat in temnita de prigonitorii credintei crestine pentru ca te-ai impotrivit celor care vroiau sa necinsteasca Biserica, topind clopotul care ii chema pe oameni la dumnezeiestile slujbe. Si pentru ca in locul tradarii lui Dumnezeu ai ales crucea patimirii, iti laudam curajul cantand: Aliluia!

Icosul 9:

Multime mare de mucenici a rodit Biserica lui Hristos in ultima prigoana, si pentru jertfa lor Dumnezeu a trimis vremuri de liniste, chemandu-i la pocainta pe cei care au cazut in apostazie de frica pedepselor puterii lumesti. Dar Dumnezeu a randuit pentru tine mucenicia nesangeroasa a nevointei prin care ai urcat pe culmile Sfinteniei. Si cei care au fost invatati de tine sa ii cinsteasca pe mucenici iti canta:

Bucura-te, ca nu ai ingaduit ca prin topirea clopotului sa fie umilita Biserica;
Bucura-te, cel ce nu te-ai temut de prigonitori;
Bucura-te, ca nu te-ai facut partas faradelegilor lor;
Bucura-te, ca ai devenit un clopot viu, chemand oamenii la Hristos;
Bucura-te, ca esti pilda pentru cei slabi in credinta;
Bucura-te, cel care ai avut taria mucenicilor;
Bucura-te, ca pentru curajul tau ai primit plata de la Domnul;
Bucura-te, ca pana la sfarsitul vietii ai pastrat ravna ta jertfelnica;
Bucura-te, ca in timp ce altii il defaimau pe tarul mucenic Nicolae al II-lea tu il cinsteai;
Bucura-te, ca acum te bucuri cu el in Imparatia lui Dumnezeu;
Bucura-te, ca impreuna cu soborul noilor mucenici va rugati pentru pacea a toata lumea;
Bucura-te, icoana a marturisitorilor din vechime;
Bucura-te, Sfinte Ioane, noule facator de minuni!

Condacul 10:

Prilej de mare desfatare duhovniceasca a fost pentru crestini aflarea Sfintelor tale moaste, care prin puterea dumnezeiasca au ramas neputrezite, si pentru aceasta I-au cantat Celui care te-a covarsit cu binecuvantarile Sale: Aliluia!

Icosul 10:

De multe ori le-ai cerut crestinilor sa se roage pentru cei raposati, si tu insuti te-ai rugat cu frangere de inima pentru mantuirea celor care au parasit viata cea degrab trecatoare. Iar pentru rugaciunile tale nu putine suflete au aflat mila de la Dreptul Judecator, iar acum iti canta impreuna cu noi:

Bucura-te, rugator fierbinte pentru odihna celor raposati;
Bucura-te, ca ai proorocit vremea trecerii tale la Domnul;
Bucura-te, ca ai avut o moarte linistita cand insoteai in pelerinaj icoana din Kursk a Maicii Domnului;
Bucura-te, ca ai fost insotit de Preasfanta Fecioara la tronul Dreptului Judecator;
Bucura-te, ca indata dupa adormirea ta Vladica Sava te-a numit facator de minuni;
Bucura-te, ca el a marturisit poporului ca se roaga tie ca unui Sfant;
Bucura-te, ca inainte de inmormantarea ta crestinii au fost chemati sa se inchine la Sfintele tale moaste;
Bucura-te, ca trupul tau nu s-a supus stricaciunii;
Bucura-te, ca prin neputrezirea trupului tau i-ai rusinat pe potrivnicii dreptei credinte;
Bucura-te, arhiereu acoperit de harul Arhiereului Ceresc;
Bucura-te, ca nenumarate tamaduiri au loc in fata raclei Sfintelor tale moaste;
Bucura-te, ca savarsesti minuni nu numai in San Francisco, ci si in toate partile lumii;
Bucura-te, Sfinte Ioane, noule facator de minuni!

Condacul 11:

Nu stim sa mergem pe scara virtutilor, nu avem nici puterea si nici priceperea de a ne lupta cu vrajmasii cei nevazuti care cauta sa ne nimiceasca, dar cadem la ajutorul tau, Sfinte Ioane, slavitule ierarh, si te rugam sa ne inveti sa Ii cantam lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 11:

Urmator Sfantului Ioan Botezatorul te-ai aratat, invatandu-i pe crestini pocainta, invatandu-i sa se lupte cu patimile care ii arunca in focul iadului. Sa ne ajuti si pe noi, Sfinte, sa ducem aceasta lupta mantuitoare, ca sa iti cantam cantare de multumire:

Bucura-te, ca prin tine zorile nadejdii iau locul deznadejdii;
Bucura-te, ca ii desteptezi pe pacatosi spre pocainta;
Bucura-te, ca ori de cate ori suntem raniti de sagetile pacatului tu ne ingrijesti;
Bucura-te, alauta care ne chemi la scaunul de spovedanie;
Bucura-te, cel ce te rogi ca duhovnicii sa le dea crestinilor leacurile potrivite;
Bucura-te, ca nu te scarbesti de crestinii biruiti de pacat;
Bucura-te, bland doctor care cu grija tamaduiesti bolile sufletelor noastre;
Bucura-te, inger care ne chemi pe calea virtutii;
Bucura-te, ca ne ajuti sa ne ridicam din orice cadere;
Bucura-te, ca rupi lanturile pacatului;
Bucura-te, cel ce te rogi pentru indreptarea celor cazuti;
Bucura-te, ucenic al Celui care a venit in lume nu pentru cei drepti, ci pentru cei pacatosi;
Bucura-te, Sfinte Ioane, noule facator de minuni!

Condacul 12:

Cine oare va mai spune ca Biserica e lipsita de Sfinti? Cum oare nu vor inceta carturarii necredinciosi sa ii defaimeze pe slujitorii Sfantului altar, cand vor afla despre vietuirea ta? Sa se franga condeiele cele mincinoase, sa taca gurile cele netrebnice si sa nu ii mai ponegreasca pe cei care Ii canta lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 12:

Te bucuri acum in imparatia cea cereasca, unde ai primit plata ostenelilor tale, iubitorule de nevointe. Iar noi, luand aminte la faptele tale bineplacute lui Dumnezeu, ne sarguim a-ti aduce laude ca acestea:

Bucura-te, vazand roadele tale cele bogate;
Bucura-te, ca ne povatuiesti sa traim in randuiala;
Bucura-te, potrivnic al neoranduielii;
Bucura-te, ca te-ai rugat ca ucenicii tai sa ramana statornici in credinta;
Bucura-te, al celor care fac canonul primit de la duhovnic;
Bucura-te, cel ce ne ajuti sa dobandim cartile de folos pentru suflet;
Bucura-te, cel ce ne indemni sa sporim in rugaciune;
Bucura-te, vazandu-i pe crestini la slujbele Bisericii;
Bucura-te, ocrotitor al pelerinilor evlaviosi;
Bucura-te, cel ce ne-ai indemnat sa ii cinstim pe Sfintii ortodocsi din Apus;
Bucura-te, ca ai semanat si in sufletele noastre o picatura din evlavia ta;
Bucura-te, impreuna cu soborul tuturor Sfintilor;
Bucura-te, Sfinte Ioane, noule facator de minuni!

Condacul 13: (acest condac se zice de trei ori)

O, Sfinte Arhiepiscop Ioan, nou apostol al Americii si dascal al Sfinteniei in vremurile din urma, primind putina noastra rugaciune invredniceste-ne pe noi vesnicei imparatii, ca sa Ii cantam lui Dumnezeu dimpreuna cu tine si cu toti ingerii si Sfintii cantarea: Aliluia!

Apoi se zice iarasi Icosul 1:

Dupa adormirea ta de multe ori te-ai aratat celor neputinciosi, Sfinte al lui Dumnezeu, pentru a le da ajutor. Si tu insuti ne-ai cerut in chip minunat: „Spuneti lumii ca, desi am murit, sunt viu.” Marturisind minunile tale, marturisim si credinta noastra ca parasind aceasta viata stricacioasa ai trecut la viata cea cereasca, si pentru aceasta iti cantam:

Bucura-te, podoaba a Bisericii;
Bucura-te, pazitorule al curatiei;
Bucura-te, veselia cea fericita a monahilor;
Bucura-te, dreptarul vredniciilor arhieresti;
Bucura-te, cel ce veghezi asupra familiilor crestine;
Bucura-te, dascal al copiilor binecredinciosi;
Bucura-te, dascal al parintilor care vor sa isi creasca fiii pe caile Domnului;
Bucura-te, fierbinte rugator pentru neamul crestinesc;
Bucura-te, rudenie a Sfantului Mitropolit Ioan din Tobolsk;
Bucura-te, locuitor al Ierusalimului celui de sus;
Bucura-te, cel ne nu ne uiti pe noi, rudenia ta cea de jos;
Bucura-te, al Bisericii a toata lumea luminator;
Bucura-te, Sfinte Ioane, noule facator de minuni!

si Condacul 1:

Pline sunt de bucurie inimile credinciosilor care te cinstesc, Sfinte Ioane, afland despre multimea minunilor tale. Biruinta a Bisericii a fost vietuirea ta Sfanta in vremuri de imputinare a credintei, pentru care iti cantam: Bucura-te, Sfinte Ioane, noule facator de minuni!

Dupa aceea zicem aceasta rugaciune:

Rugaciune

Doamne, Dumnezeul nostru, nu intoarce dumnezeiasca Ta fata de la noi cei pacatosi, ca sa nu vina asupra noastra mania cea groaznica si infricosatoare a durerilor, care este rodul pacatelor noastre pe care in toata vremea cu nesocotinta le savarsim. Noi suntem patimasi, pacatosi si plini de rautate, iar Tu esti izvorul vietii si al milostivirii; nu ne lasa, Doamne; nu trece rugaciunea noastra, a pacatosilor, nici nu ne rasplati dupa nelegiuirile noastre, ci pentru ca nu suntem vrednici a castiga prin sarguinta noastra milostivirea Ta, daruieste-ne-o noua Tu, Doamne, pentru rugaciunile Sfantului Arhiepiscop Ioan, facatorul de minuni din San Francisco.
Trimite-l in ajutorul nostru asa cum l-ai trimis in ajutor celor pe care i-a ajutat in chip minunat. La vreme de boala, sa ne usureze durerile prin rugaciunile sale. La vreme de necaz, sa ne imbarbateze. La vreme de ispita, sa ne pazeasca prin rugaciunile sale.
Pentru rugaciunile lui daruieste-ne sanatate trupeasca si sufleteasca si viata ferita de toata rautatea, ca din adancul inimilor noastre, cu bucurie sa ii aducem laude, si sa slavim preasfant Numele Tau, in vecii vecilor. Amin.

Rugaciune la vreme de necaz

O, intru tot Sfinte Ierarhe Ioan de Shanghai si San Francisco, cel ce din tineretile tale te-ai daruit pe tine Domnului, ranindu-te de focul dragostei Lui, si parasind ca pe niste gunoaie toate desertaciunile lumii ai ales calea cea monahiceasca, urmandu-L cu toata dragostea, si slujindu-I ca un inger in trup ai primit harul Sau.
Cu indrazneala mare fata de Dumnezeu si nadajduind in iubirea ta fata de neamul omenesc, cutezam a ne ruga tie, arhiereule al lui Hristos. Departeaza de la noi, arhiereule Sfinte, prin mijlocirea Ta catre Domnul, dreapta manie a lui Dumnezeu. Apara orasele, satele si tara noastra de seceta, de foamete, de furtuni napraznice, de cutremur, de boli si rani aducatoare de moarte, de neintelegeriintre frati, de navalirea altor neamuri asupra noastra si de razboiul cel dintre noi.
Stim minunile tale, noule facator de minuni, prin care ai ajutat multime de bolnavi si de necajiti, si credem ca asa cum ai fost milostiv cu aceia, asa poti fi si noua, pacatosilor.
Vezi durerile noastre, veziincercarea care ne apasa si da-ne usurare. Vezi ispitele care s-au abatut asupra noastra din lucrarea celui rau si ajuta-ne sa le biruim.
Ca urmand virtutilor tale, Sfinte Ioane, neincetat sa sporim in credinta, in toata fapta cea buna, in dragostea catre Dumnezeu si catre aproapele, ca sa ajungem la limanul cel mult dorit al mantuirii. Si, laudand pana la sfarsitul veacului pomenirea ta, cu inimi curate sa cantam: Slava Tie, Dumnezeule, Cel mare si minunat intre Sfinti, in vecii vecilor. Amin.