Acasă Calendarul Ortodox 01 / 14 August – Inceputul Postului Adormirii Maicii Domnului

01 / 14 August – Inceputul Postului Adormirii Maicii Domnului

3167
Postul Adormirii Maicii Domnului
Postul Adormirii Maicii Domnului

Astăzi 01/14 August începe Postul Adormirii Maicii Domnului. Despre Postul Adormirii Maicii Domnului trebuie să ştim următoarele: Postul Adormirii Preasfintei Stăpânei noastre de Dumnezeu Născătoarei şi pururea Fecioarei Maria durează 14 zile. În afara praznicului Schimbării la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos, postim până la ceasul al 9-lea. Luni, Miercuri şi Vineri – mâncăm uscat, săvârşind metanii chiar şi înainte de împărtăşanie.

Marţi, şi joi mâncăm fără de ulei. Sâmbătă şi Duminică mâncăm cu untdelemn şi bem vin. Peşte nu mâncăm până la Adormirea Maicii Domnului, decât doar la Schimbarea la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos, când mâncăm de peşte de 2 ori în zi. (Tipiconul, capitolul 33).

Postul Adormirii Maicii Domnului este randuit de Biserica spre aducerea aminte de virtutile alese ale Sfintei Fecioare si de postul cu care ea insasi, dupa traditie, s-a pregatit pentru trecerea la cele vesnice.

Ca vechime, este cel mai nou dintre cele patru posturi de durata (Postul Nasterii Domnului, Postul Pastilor, Postul Sfintilor Apostoli si Postul Adormirii Maicii Domnului). Originea lui trebuie pusa prin sec. V, cand cultul Maicii Domnului s-a dezvoltat si cand sarbatoarea Adormirii ei a inceput sa primeasca o mai mare importanta.

La inceput insa, nici timpul din an, nici durata si nici felul postirii nu erau la fel peste tot. Astfel, în partile Antiohiei se postea o singura zi (6 august), la Constantinopol patru zile, iar la Ierusalim – opt zile. Legat de timpul postirii din an, putem afirma ca unii posteau in luna august, altii in septembrie, iar altii nu posteau deloc, socotind ca sarbatoarea Adormirii este zi de mare bucurie, deoarece Maica Domnului a trecut de la viata pamanteasca la cea cereasca.

Data si durata postului au fost uniformizate in toata Ortodoxia abia in sec. XII, la sinodul local din Constantinopol, tinut la 1166 sub patriarhul ecumenic Luca Crysoverghi, care a hotarat ca postul sa inceapa la 1 august si sa dureze 14 sau 15 zile, pana la sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului.