Acasă Acatiste si rugaciuni Acatistul Sfântului Mare Mucenic Mina – Ocrotitorul celor păgubiți

Acatistul Sfântului Mare Mucenic Mina – Ocrotitorul celor păgubiți

231
Sfantul Mare Mucenic Mina
Sfantul Mare Mucenic Mina

11 / 24 Noiembrie

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale și ale tuturor sfinților, miluiește-ne pre noi.

Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Slavă Ție!

Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și toate le împlinești, Vistierul bunătăților și dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi (de trei ori).

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi. Doamne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru numele Tău.

Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste.

Slava Tatălui și Fiului și Sfântului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Tatăl nostru, Care esti in ceruri, sfinteasca-Se numele Tau, vie imparatia Ta, fie voia Ta, precum in cer si pe pamant. Painea noastra cea spre fiinta, da ne-o noua astazi, si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel viclean. Amin.

Miluiește−ne pre noi, Doamne, miluiește−ne pre noi, că nepricepându−ne de nici un răspuns, această rugăciune aducem Ție ca unui Stăpân noi, păcătoșii robii Tăi, miluiește−ne pre noi.

Slavă…

Doamne, miluiește−ne pre noi, că întru Tine am nădăjduit, nu Te mânia spre noi foarte, nici pomeni fărădelegile noastre ci caută și acum ca un milostiv și ne izbăvește pre noi de vrăjmașii noștri, că Tu ești Dumnezeul nostru și noi suntem norodul Tău, toți lucrul mâinilor Tale și numele Tău chemăm.

Și acum…

Ușa milostivirii deschide−o nouă, binecuvântată Născătoare de Dumnezeu, ca să nu pierim cei ce nădăjduim întru tine, ci să ne mântuim prin tine din nevoi, că tu ești mântuirea neamului creștinesc.

Crezul

Cred într−unul Dumnezeu, Tatăl Atotțiitorul, făcătorul cerului și al pământului, văzutelor tuturor și nevăzutelor. Și întru unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul−Născut, Care din Tatăl S−au născut mainainte de toți vecii. Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, nu făcut; Cel de o ființă cu Tatăl, prin Care toate s−au făcut. Care pentru noi, oamenii, și pentru a noastră mântuire S−au pogorât din ceruri și S−au întrupat de la Duhul Sfânt și din Maria Fecioara, și S−au făcut om. Și S−au răstignit pentru noi în vremea lui Pilat din Pont, și au pătimit, și S−au îngropat, și au înviat a treia zi după Scripturi. Și S−au înălțat la ceruri, și șade de−a dreapta Tatălui. Și iarăși va să vină cu slavă, să judece viii și morții, a Cărui Împărăție nu va avea sfârșit. Și întru Duhul Sfânt, Domnul de viață Făcătorul, Care din Tatăl purcede, Cela ce împreună cu Tatăl și cu Fiul este închinat și slăvit, Care au grăit prin Prooroci. Întru una sfântă, sobornicească și apostolească Biserică. Mărturisesc un Botez întru iertarea păcatelor. Aștept învierea morților și viața veacului ce va să fie. Amin.

Psalmul 50

Miluiește−mă, Dumnezeule, după mare mila Ta, și după mulțimea îndurărilor Tale șterge fărădelegea mea.Mai vârtos mă spală de fărădelegea mea și de păcatul meu mă curățește. Că fărădelegea mea eu o cunosc și păcatul meu înaintea mea este pururea. Ție Unuia am greșit și rău înaintea Ta am făcut, ca să Te îndreptezi întru cuvintele Tale și să biruiești când vei judeca Tu. Că iată, întru fărădelegi m−am zămislit și în păcate m−a născut maica mea. Că iată, adevărul ai iubit, cele nearătate și cele ascunse ale înțelepciunii Tale mi−ai arătat mie. Stropi−mă−vei cu isop și mă voi curăți; spăla−mă−vei și mai vârtos decât zăpada mă voi albi. Auzului meu vei da bucurie și veselie, bucura−se−vor oasele cele smerite. Întoarce fața Ta de către păcatele mele și toate fărădelegile mele șterge−le. Inimă curată zidește întru mine, Dumnezeule, și duh drept înnoiește întru cele dinlăuntru ale mele. Nu mă lepăda de la fața Ta și Duhul Tău cel Sfânt nu−L lua de la mine. Dă−mi mie bucuria mântuirii Tale și cu duh stăpânitor mă întărește. Învăța−voi pre cei fără de lege căile Tale și cei necredincioși la Tine se vor întoarce. Izbăvește−mă de sângiuri, Dumnezeule, Dumnezeul mântuirii mele; bucura−se−va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide și gura mea va vesti lauda Ta. Că de ai fi voit jertfă, Ți−aș fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa lui Dumnezeu, duhul umilit; inima înfrântă și smerită Dumnezeu nu o va urgisi. Fă bine, Doamne, întru bunăvoirea Ta, Sionului, și să se zidească zidurile Ierusalimului. Atunci bine vei voi jertfa dreptății, prinosul și arderile de tot; atunci vor pune pre altarul Tău viței.

Condacele si icoasele:

Condacul 1:

Folositor si ajutator mare te-ai aratat lumii in primejdii, Mucenice, ca pe multi ai izbavit de pagube: pe furi urmarind, pierderile departandu-le si celor ce alearga la tine cu credinta implinind cererea lor; pentru aceasta te rugam, fii milostiv si noua care iti cantam: Bucura-te, Mina, mult-patimitorule!

Icosul 1:

Intrupandu-se cuvantul lui Dumnezeu s-a luminat faptura, si printr-Insul a izvorat multimea mucenicilor, care au patimit pana la sange, facandu-se aparatori celor neputinciosi; pentru aceasta iti cantam:

Bucura-te, stea neapusa;
Bucura-te, raza de nematerialnic foc;
Bucura-te, lumina celor pagubiti;
Bucura-te, caderea celor rapitori;
Bucura-te, taina care destainuiesti nelegiuirea;
Bucura-te, stavila care opresti ratacirea;
Bucura-te, stalp care impiedici necuviinta;
Bucura-te, adanc care pierzi lacomia;
Bucura-te, suflare care intaresti inimile celor suferinzi;
Bucura-te, mana care descoperi pradaciunile;
Bucura-te, lant care fereci pe faptuitorul celor rele;
Bucura-te, negura care intuneci gandurile necurate;
Bucura-te, Mina, mult-patimitorule!

Condacul 2:

Biruitor grabnic te-ai facut prigonitorilor celor care voiau a rapi munca saracului amarat de soarta si a stinge fiinta lui, fiind amenintat de intamplari; pentru aceasta strigam lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 2:

Sa nu se invredniceasca nelegiuitii a ne supune sub picioarele lor, Sfinte, cand se pornesc asupra noastra ca valurile marii ce vin spumegand pe aripile vanturilor turbate; ci sa cada ca spicele tarinii de fata ta si noi sa te binecuvantam, zicand:

Bucura-te, nadejdea noastra cea tare;
Bucura-te, caderea nelegiuitilor vrajmasi;
Bucura-te, ingradirea nesatioaselor fiare;
Bucura-te, infranarea mandrilor rapitori;
Bucura-te, ca se cutremura cei ce calca poruncile tale;
Bucura-te, ca se ticalosesc cei ce nu cinstesc minunile tale;
Bucura-te, ca se chinuiesc cei ce nu cheama intr-ajutor numele tau;
Bucura-te, ca se tulbura cei ce te amarasc;
Bucura-te, ca se lauda cei ce iti multumesc tie;
Bucura-te, ca de mila ta toata faptura se veseleste;
Bucura-te, ca de ingrozirea ta toti cei ce au gresit se pocaiesc;
Bucura-te, izbavitorul celor umiliti;
Bucura-te, Mina, mult-patimitorule!

Condacul 3:

Dreptatea si pacea avand in cugetul tau, ai parasit tabara Frigiei, nemaiputand suferi ca sa vezi inchinaciunea la idoli. Pentru aceasta, suindu-te la nunta, cu post si rugaciuni ti-ai curatit sufletul de pacate si te-ai intarit in credinta Domnului nostru Iisus Hristos, cantand: Aliluia!

Icosul 3:

Paganii, nemairabdand urmarile tale cele sfinte, prin care se defaima inselaciunea lor cea idoleasca, caci propovaduind credinta lui Hristos poporului si dovedind ca El este Dumnezeu, Care face minuni, iar nu pietrele si arama, te-au supus la chinuri pe care le-ai primit cu dragoste. Pentru aceasta iti cantam:

Bucura-te, cel ce ai fost frecat peste tot trupul cu tarsane;
Bucura-te, cel ce pe urma ai fost ars cu foc;
Bucura-te, cel ce ai rabdat usturimea ciulinilor;
Bucura-te, ca ai fost strapuns peste tot cu sulite;
Bucura-te, ca ai suferit pe tamplele tale ciocane de fier;
Bucura-te, ca si alte munci ai suferit cu rabdare;
Bucura-te, ca n-ai cartit impotriva lui Dumnezeu pentru patimirea ta;
Bucura-te, mai ales, ca te-ai luptat cu bucurie impotriva trupului si a sangelui;
Bucura-te, ca Alexandria s-a ingrozit de credinta ta cea tare;
Bucura-te, ca tiranii erau mustrati de cutezarea ta;
Bucura-te, ca, nemaiavand cu ce te mai spaimanta, au poruncit sa fii taiat cu sabia;
Bucura-te, ca multi din privitori te binecuvantam zicand: Bucura-te, Mina, mult patimitorule!

Condacul 4:

Fericita credinta a Rasaritului ridicand in sfarsit crucea intre popoarele pagane, dupa caderea tiranilor vrajmasi ai crestinatatii, s-a zidit in Alexandria biserica ta, Sfinte, de catre un iubitor de Hristos cetatean, in vremea lui Constantin imparatul; si acolo au fost aduse ramasitele moastelor tale, carora ne inchinam cantand: Aliluia!

Icosul 4:

Glas ridicand catre tine strigam: Grabeste-te, Sfinte, a ne apara; nu ne dezlipi nadejdile de mila ta cea mare; ca unde vom nazui afara de tine sa ne linistim, dupa noianul pacatelor noastre, dupa Mantuitorul si preacurata lui Maica, decat la tine cel ce ai patimit cu dragoste pentru Hristos si pentru a noastra mantuire; intinde-ti mana ta spre noi, Mucenice, ca sa te binecuvantam zicand:

Bucura-te, aflatorul lucrurilor pierdute;
Bucura-te, aducatorul lor in starea in care au fost;
Bucura-te, lauda cetatenilor cinstiti cu fapta;
Bucura-te, fericirea negutatorilor cu bune masuri;
Bucura-te, pazitorul nedormit al satelor si al oraselor care sufera de pagube;
Bucura-te, scaparea celor amenintati de vapaie si de vifor;
Bucura-te, usurarea popoarelor ce se amarasc de navalirile grozave si de asupririle nedrepte;
Bucura-te, povatuitorul drumetilor ce te cer in ajutor;
Bucura-te, izbavirea oamenilor de moartea naprasnica;
Bucura-te, scaparea corabiilor cuprinse de vijelie si de furtuni;
Bucura-te, mangaierea a tot sufletul asuprit si amarat;
Bucura-te, si al nostru aparator grabnic in suferinte;
Bucura-te, Mina, mult-patimitorule!

Condacul 5:

Hrana de mantuire vietii noastre trimite-ne noua, Sfinte, de la Dumnezeu, ca sa nu pierim de multimea patimilor ce se indesesc in noi cu prisosinta, ca pacatosi suntem; dar care pacat sau ce multime de greseli poate covarsi vreodata nemarginita milostivire a lui Dumnezeu, avand rugatori cetele mucenicilor? Cu acelea impreuna cantam: Aliluia!

Icosul 5:

Inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi, zice imparatul si Proorocul David. Pentru aceasta, smerindu-ne pana la moarte, cadem catre tine, Mare Mucenice Mina, sa te rogi lui Dumnezeu pentru noi pacatosii ca sa ne linisteasca durerile, biruind pe vrajmasii care se lupta impotriva legilor Lui. Apropie-te, dar, Sfinte, apropie-te de noi cei ce patimim ca sa slavim minunile tale, cantand:

Bucura-te, mijlocitor fierbinte al celor suferinzi catre Dumnezeu;
Bucura-te, staruitor grabnic catre Dansul;
Bucura-te, ajutor puternic pentru cei ce pazesc poruncile Lui;
Bucura-te, nadejde nerusinata a crestinilor;
Bucura-te, tamaie bineprimita la cer in rugaciune;
Bucura-te, vas ales al Sfintei Treimi;
Bucura-te, cel ce nu voiesti rautatile oamenilor;
Bucura-te, cel ce plangi pentru nepriceperea lor;
Bucura-te, cel ce pururea ii indemni la fapte bune;
Bucura-te, ca ii povatuiesti a vietui in unire si dragoste;
Bucura-te, ca pe multi i-ai adus la pocainta;
Bucura-te, ca pentru toti te rogi pururea;
Bucura-te, Mina, mult-patimitorule!

Condacul 6:

Evreul, care era asuprit de crestin, prin tainuirea banilor ce ii lasase spre pastrare la el pana la intoarcerea sa, s-a botezat vazand minunea, cand I-ai descoperit adevarul; iar crestinul, ingrozindu-se de fapta ce facuse spre vatamarea sufletului pentru iubirea de argint, s-a pocait, strigand lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 6:

Pe calcatorul de juramant crestin si vicleanul prieten al iudeului, iesind din biserica ta, unde marturisise neadevarul, ca nu are stiinta de acei bani, l-a rapit calul; si tu te-ai aratat femeii lui acasa, ca sa trimita barbatului ei aurul iudeului, precum a si urmat si indata s-a descoperit viclesugul. De aceea cantam tie:

Bucura-te, vadirea viclesugului tainuit;
Bucura-te, aflarea aurului rapit;
Bucura-te, rusinarea faptelor rele;
Bucura-te, amaraciunea urmarii lor;
Bucura-te, implinirea datoriilor credintei;
Bucura-te, crestinatorul iudeului ratacit;
Bucura-te, pocainta crestinului pierdut;
Bucura-te, lauda Bisericii Rasaritului;
Bucura-te, intristarea neamului iudeilor;
Bucura-te, ca prin a ta minune s-a aratat puterea darului;
Bucura-te, ca prin a ei lucrare doua suflete s-au izbavit;
Bucura-te, vrednicule laudator al lui Hristos;
Bucura-te, Mina, mult-patimitorule!

Condacul 7:

Lanturile fermecatoare ale diavolului cu care infasura sufletele cele slabe spre a le trage la el, cum s-ar putea sfarama, de nu am avea cugetul lucrator spre mantuire? Acesta dar, intarindu-se de catre puterea Sfintilor Mucenici alesi de Dumnezeu, risipeste negura inselaciunii si dezleaga legaturile vicleanului prin pocainta, cantand lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 7:

Slava Tie, Imparate Sfinte, Dumnezeule atotputernice, Care dintre noi oamenii si pentru noi ai ales pe Sfintii Tai Mucenici si Apostoli, ca sa ne izbaveasca de cursele vrajmasului si sa ne impartaseasca de bunatatile Tale cele nemarginite; ca in acest chip sa preaslaveasca numele Tau cel intru tot Sfant, si sa cantam:

Bucura-te, Mina cel de toti iubit;
Bucura-te, Mucenic preafericit;
Bucura-te, luptator neostenit;
Bucura-te, viteaz neobosit;
Bucura-te, cuget neprihanit;
Bucura-te, privighetor neadormit;
Bucura-te, doctor iscusit;
Bucura-te, judecator nemituit;
Bucura-te, sprijinitor nepartinitor;
Bucura-te, dar nesfarsit;
Bucura-te, de daruri datatorule;
Bucura-te, de multe minuni facatorule;
Bucura-te, Mina, mult-patimitorule!

Condacul 8:

Numele tau, mai mult decat oricare altul dintre sfinti, s-a facut crestinilor mai dorit, Mina, pentru aflarea grabnica si indestulatoare a orice pagubiri suferite de dansii. Pentru care si astazi patimind cei ce stau inaintea icoanei Tale cu credinta se roaga a te milostivi spre ei, mangaindu-i si indeplinind cererea lor, ca sa-ti aduca lauda, cantand lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 8:

Obositi de valurile intamplarilor ce vin asupra noastra, nu ne putem lupta si nici nu suntem vrednici de milostivire, pentru ca pocainta nu avem, adancindu-ne in ganduri si fapte urate; pentru aceasta cadem inaintea ta, sa ne izbavesti de ispitele ce ne apasa si sa ne intaresti in dragostea lui Dumnezeu, ca sa scapam de vrajmasi si sa-ti cantam:

Bucura-te, turn de tarie;
Bucura-te, raza de bucurie;
Bucura-te, ancora tare;
Bucura-te, zid de scapare;
Bucura-te, gand intaritor;
Bucura-te, liman izbavitor;
Bucura-te, lumina sfanta;
Bucura-te, arma nebiruita;
Bucura-te, inger ceresc;
Bucura-te, dar dumnezeiesc;
Bucura-te, aparatorul crestinilor;
Bucura-te, miluitorul saracilor;
Bucura-te, Mina, mult-patimitorule!

Condacul 9:

Patimile cu care tu ai patimit sa ne fie in ajutorul patimilor noastre si ranile trupului tau acoperamant durerilor ce ne tulbura toata odihna. Da-ne dar, in primejdii, rabdarea ta Sfinte, ca printr-insa sa dobandim mantuirea sufletului si intarirea neputintelor noastre spre a canta lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 9:

Cu sangele tau cel curs pentru dragostea lui Hristos, spala intinaciunea pacatelor noastre, Preafericite, si cu multimea minunilor schimba cugetele celor ce ne prigonesc, spre a nu fi osanditi cu nedreptate si sa nu intunece adevarul pricinilor, ce avem dupa a lor placere, ca tu esti cel care descoperi toate nelegiuirile si tie se cuvine a canta:

Bucura-te, mangaierea celor asupriti in judecati;
Bucura-te, biruinta ostasilor ce se lupta pentru credinta;
Bucura-te, pamant roditor de fapte bune;
Bucura-te, floare frumoasa din partile Siriei;
Bucura-te, margaritar ales de Dumnezeu;
Bucura-te, trandafir mirositor intre spinii idolesti;
Bucura-te, piatra scumpa din comorile Egiptului;
Bucura-te, dar prin care s-a implinit menirea magilor de la Rasarit;
Bucura-te, cedru crescut intre cedrii Libanului;
Bucura-te, camp adapat de apele Iordanului;
Bucura-te, straja neadormita a manastirilor din Muntele Sfant;
Bucura-te, povatuitor osardnic al celor ce merg la mormantul Mantuitorului;
Bucura-te, Mina, mult-patimitorule!

Condacul 10:

Ramasitele calatorului omorat de gazda facatoare de rau, spre a-i lua aurul cu care mergea la biserica ta, taindu-l bucati si ingropandu-l in gradina sa, tu le-ai dezgropat a doua zi, intrupandu-l precum a fost si dandu-i viata. De aceasta minune ingrozindu-se ucigasul, a cazut la picioarele tale cu lacrimi, rugandu-se sa nu-l pierzi. Iar calatorul trezit, ca din vis dupa moarte, a dat lui Dumnezeu lauda, cantand: Aliluia!

Icosul 10:

Zadarnica a fost sarguinta vinovatului de a ascunde uciderea strainului pe care, innoptand la dansul, l-a gazduit; ca tu urmandu-i nevazut, pentru dragostea ce avea catre tine, te-ai aratat a doua zi ca un ostas imparatesc, cerand sa-ti dea pe calator; despre care, tagaduind ca ar avea stiinta, tu i-ai descoperit fapta si l-ai mustrat cumplit. Pentru aceasta cantam tie:

Bucura-te, minune mai presus de toate minunile;
Bucura-te, cel care ai primit darul de a intrupa si a da viata trupului taiat in bucati;
Bucura-te, ca vinovatul s-a ingrozit de puterea ta;
Bucura-te, ca cel ucis, necunoscand de ce este mustrat acela, s-a spaimantat;
Bucura-te, ca fapta aceasta n-ai voit sa o descoperi indata;
Bucura-te, ca prin iconomia ta amandoi se gaseau in uimire;
Bucura-te, cel prin care calatorul si-a indeplinit vointa, inchinandu-se tie;
Bucura-te, ca si fagaduintei lui a urmat, aducand in biserica ta mari daruri;
Bucura-te, mangaietorule al tuturor celor ce alearga la tine;
Bucura-te, marite izbavitor al celor ce te cinstesc;
Bucura-te, inzestratorule al fetelor sarace;
Bucura-te, usuratorule al celor cazuti in datorii grele;
Bucura-te, Mina, mult-patimitorule!

Condacul 11:

Taina aceasta a sfintei pronii, care prin tine s-a savarsit, Mina, putandu-se reface trupul cel taiat in bucati al calatorului ucis si a fi adus iarasi la viata, este de nepatruns; pentru care, minunandu-ne de darul ce ti s-a dat tie de la Dumnezeu, cu credinta cantam: Aliluia!

Icosul 11:

Iubitorul de sine Eutropie, fagaduind un vas de argint pentru biserica ta, si facand doua deopotriva, acel cu numele tau I s-a parut mai frumos decat acel pentru dansul; drept care a hotarat sa-l opreasca pentru sine. Tu insa nesuferind inselaciunea aceasta, ai luat vasul de la sluga lui cand se spala in corabie si cu dansul impreuna l-ai tinut in mare pana cand s-a mustrat Eutropie insusi de lacomia sa. Pentru aceasta cantam tie:

Bucura-te, ca indata ai scos pe sluga cu vasul din mare;
Bucura-te, ca sluga s-a infatisat stapanului sau intreg si nevatamat;
Bucura-te, ca el, multumind lui Dumnezeu, a si dus vasul la biserica;
Bucura-te, mustratorul lui Eutropie pentru indrazneala ce facuse;
Bucura-te, indreptatorul purtarii sale celei lacome;
Bucura-te, scaparea slugii de la moarte pentru nevinovatia sa;
Bucura-te, ca prin aceasta ai vrut sa arati puterea adevaratei credinte;
Bucura-te, ca pentru fapta, iar nu pentru lucru ai infrant vointa cea rea;
Bucura-te, ca lui Dumnezeu s-a adus prin aceasta lauda;
Bucura-te, ca numele Lui s-a preaslavit prin facerea minunilor tale;
Bucura-te, ca pentru dansul ai patimit ca sa si biruiesti cu Dansul;
Bucura-te, Mucenice prea folositorule;
Bucura-te, Mina, mult-patimitorule!

Condacul 12:

Vazandu-se Sofia, o femeie oarecare din partile Fecozalieie, care venea la biserica ta sa se inchine, amenintata a fi batjocorita pe cale de catre un ostean, a cerut de la tine ajutor cu glas, si indata ai izbavit-o de navalirea aceluia, vadindu-l cu rusine catre mai multi; dupa care femeia a dat lui Dumnezeu lauda, cantand: Aliluia!

Icosul 12:

Schiopul si o femeie muta, care de mult timp stateau langa biserica ta cu alti bolnavi, asteptand vindecarea, te-au vazut la miezul noptii, zicand: Schiopule, scoala pe femeia aceea si mergi de aici; la care cuvinte, mahnindu-se schiopul, pentru ca s-a crezut departat de la tine, nu facea nici o miscare; tu insa repetand porunca, el a trebuit sa asculte si indata s-au vazut amandoi vindecati; pentru aceasta cantam tie:

Bucura-te, ca schiopul spaimantandu-se a fugit;
Bucura-te, ca muta, spaimantandu-se, a vorbit;
Bucura-te, ca si alti bolnavi ai tamaduit;
Bucura-te, ca pe necredinciosi i-ai smerit;
Bucura-te, ca pe iubitorii de Hristos i-ai veselit;
Bucura-te, ca pe straini i-ai adapostit;
Bucura-te, ca pe flamanzi i-ai hranit;
Bucura-te, ca pe vaduve le-ai miluit;
Bucura-te, aparatorul celor din primejdii;
Bucura-te, indestulatorul celor pradati;
Bucura-te, izbavitorul Sofiei;
Bucura-te, mangaietorul celor asupriti;
Bucura-te, Mina, mult-patimitorule!

Condacul 13: (acest condac se zice de trei ori)

O, preafericite Mucenice Mina, asculta rugaciunea noastra ce-ti aducem din toata inima, ca sa ne izbavesti pe noi de boli si de primejdii, spre a cinsti pomenirea ta si a marturisi minunile, pe care cu puterea Sfantului Duh le faci noua celor ce cu credinta cantam: Aliluia!

Apoi iarasi se zice Icosul 1:

Intrupandu-se cuvantul lui Dumnezeu s-a luminat faptura, si printr-Insul a izvorat multimea mucenicilor, care au patimit pana la sange, facandu-se aparatori celor neputinciosi; pentru aceasta iti cantam:

Bucura-te, stea neapusa;
Bucura-te, raza de nematerialnic foc;
Bucura-te, lumina celor pagubiti;
Bucura-te, caderea celor rapitori;
Bucura-te, taina care destainuiesti nelegiuirea;
Bucura-te, stavila care opresti ratacirea;
Bucura-te, stalp care impiedici necuviinta;
Bucura-te, adanc care pierzi lacomia;
Bucura-te, suflare care intaresti inimile celor suferinzi;
Bucura-te, mana care descoperi pradaciunile;
Bucura-te, lant care fereci pe faptuitorul celor rele;
Bucura-te, negura care intuneci gandurile necurate;
Bucura-te, Mina, mult-patimitorule!

si Condacul 1:

Folositor si ajutator mare te-ai aratat lumii in primejdii, Mucenice, ca pe multi ai izbavit de pagube: pe furi urmarind, pierderile departandu-le si celor ce alearga la tine cu credinta implinind cererea lor; pentru aceasta te rugam, fii milostiv si noua care iti cantam: Bucura-te, Mina, mult-patimitorule!

Apoi se face otpustul.

Dupa aceea zicem aceasta rugaciune:

Rugaciune foarte folositoare si grabnic ajutatoare catre Sfantul Mare Mucenic Mina

O, Preasfinte si intru tot laudate, Mare Mucenice Mina, si de minuni facatorule; primeste aceasta rugaciune de la mine nevrednicul robul tau, caci catre tine, ca la un adevarat izvor de tamaduiri si grabnic folositor si ajutator preaminunat, scap eu ticalosul si catre Sfant chipul icoanei tale cu lacrimi fierbinti ma rog tie: Vezi, Sfinte, paguba mea, vezi saracia si ticalosia mea; vezi bubele si ranile trupului si sufletului meu. De aceea ma rog tie, Fericite si Sfinte Mina, grabeste-te de ma ajuta cu neincetatele si Sfintele tale rugaciuni si ma sprijineste pe mine robul tau. Ia aminte la suspinele mele si nu ma trece cu vederea pe mine ticalosul si scarbitul, ca stiu, Sfinte al lui Dumnezeu, ca de ai si patimit munci grele si chinuri infricosatoare de la cei fara de lege pentru dragostea lui Hristos, dar prin acele suferinte astazi vietuiesti luminat si ai aflat dar de Dumnezeu. Fiindca ne-am incredintat ca si dupa mutarea ta din viata aceasta trecatoare, cine a nazuit la Sfanta biserica ta si cu credinta ti s-a rugat nu a ramas neajutat. Ca cine te-a chemat pe tine intru ajutor si nu l-ai auzit? Sau cine te-a chemat pe tine, de minuni facatorule, si tu l-ai trecut cu vederea? Sau cui, in pagube fiind si alergand spre ajutorul tau, nu i-ai descoperit paguba lui?

Minunile si ajutorul tau m-au facut si pe mine, ticalosul si scarbitul, ca sa alerg la ajutorul tau. Am auzit de negutatorul acela din pamantul Isauriei, care venea la biserica ta spre rugaciuni, nu numai ca ai vadit pe ucigasul sau si l-ai scos din paguba lui dandu-i indarat punga cu galbeni; dar, o! minune, ca si din mort si taiat in bucati, tu l-ai vindecat si l-ai facut sanatos.

Asemenea si lui Eutropie, din mare i-ai scos sluga cu vasul cel de aur tinut in maini, fiindca il fagaduise bisericii tale. Tot asa si femeia Sofia, care venea spre inchinare in Sfant locasul tau, nu numai ca a fost izbavita de ostasul acela ce o silea spre pacat, dar si pe ostas dupa cuviinta l-ai certat. La fel si schiopul care venea la Sfanta biserica ta spre inchinare, cu rugaciunea indata l-ai tamaduit. Asemenea si femeii celei mute, i-ai deschis graiul si vorbea curat. De asemenea atunci cand iudeul daduse prietenului sau crestin o punga cu galbeni, pe care crestinul tagaduia ca a primit-o, jurand pentru aceasta chiar in biserica ta, tu, nu numai ca ai izbavit pe crestin de juramant, dar si evreul, vazand minunea ta, a crezut intru tine si a venit la credinta crestina. Aceste minuni ale tale, Sfinte, m-au facut pe mine a crede ca la orice facere de bine esti gata ajutator si grabnic folositor si minunat. De ceea incredintat sunt ca tot cel ce alearga la tine, cerand cu credinta ajutor, nu-l treci cu vederea. Pentru aceasta si eu cred ca tu acelasi esti, Sfinte, ca atunci si astazi, ca oricine a alergat la tine nu s-a intors neajutat. Pentru aceasta si eu acum, fiind scarbit si in paguba, alerg catre tine cu credinta si cu lacrimi, ingenunchind, si ma rog tie, Sfinte si Mare Mucenice Mina, ca sa te rogi lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru mine pagubasul si scarbitul, celui ce n-a trecut cu vederea rugaciunea ta cea muceniceasca, ci te-a ascultat si te-a intarit si te-a primit in cerestile locasuri. Catre Acela roaga-te ca sa fiu si eu ajutat si miluit pentru rugaciunile tale, si din pagube si necazuri izbavit, ca sa laud si bine sa cuvantez si sa slavesc intru tot laudatul si preaputernicul nume al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.