Acasă Sfantul Sinod Înalt Preasfințitul Episcop și Mitropolit Demosten

Înalt Preasfințitul Episcop și Mitropolit Demosten

5108
IPS Demosten
IPS Demosten

Înalt Preasfinţitul Episcop Demosten Ioniță s-a nascut in anul 1927, fiul lui Toma si al Mariei, fiind crescut crescut in dreapta credinta a Bisericii Pravoslavnice Ortodoxe. Dupa terminarea studiilor intra in monahism, la Manastirea Slatioara. Este luat sub obladuirea parintelui duhovnicesc, Sf. Ierarh Glicherie, care ii calauzeste pasii cu smerenie si întelepciune pe calea mantuirii sufletesti.

Ca incepator, se supune poruncii ascultarii fata de mai marii manastirii, ziua se osteneste indeplinind cu sarguinta ascultarile din manastire, noaptea ostenindu-se cu rugaciunile de obste, sustinute in biserica, sau rugile personale, savarsite la chilie. Perioada de neofit in viata de obste, dureaza aproximativ patru ani, perioada in care savarseste si stagiul militar. La revenirea in manastire, dupa serviciul militar, de ziua praznuirii Sf. Ierarh Spiridon, din mana parintelui duhovnicesc Sf. Ierarh Glicherie, staret in acea vreme, primeste fesul calugaresc si dulama (redingota monahala) drept binecuvantare si incurajare pe calea faptelor bune.

Un an mai tarziu prin lucrarea Darul Sfantului Duh este tuns in calugarie, de catre Sf. Ierarh Glicherie. In prezenta Stapanului Ceresc, Iisus Hristos, a Preacuratei Fecioare Maria si a tuturor Sfintilor depune voturile monahale, fagaduind a pastra cu sfintenie ascultarea fata de parintii si fratii obstei monahale, saracia de buna voie pentru numele lui Dumnezeu si fecioria. In anul 1956 de ziua Sfintei Cruci este hirotonit diacon, de catre P.S. Galaction Cordun, in Biserica de la Copaceni-Bucuresti, iar in februarie 1957 este hirotonit preot, de catre Sf. Ierarh Glicherie Marturisitorul. De aici inainte va lua pe umerii sai misiunea apostolica de propovaduire a Evangheliei lui Hristos.

Devenit slujitor al parohiei Bisericii de Stil Vechi din Covasna, activitatea pastorala a fost mult ingreuiata de regimul comunist ateu, dar Harul lui Dumnezeu s-a dovedit a fi dintotdeauna mai presus decat neputincioasele amenintari ale regimului comunist. Fiind duhovnic al credinciosilor din localitatea Covasna, trebuia sa suporte cu ignoranta maltratarile, care veneau din partea celor care voiau sa ascunda adevarul de credinta. Din motive de convingeri religioase, care isi aveau originea în marturisirea de credinta a Sfintilor Parinti Apostolici, este condamnat, in mai multe randuri, la ani grei de temnita. Mai mult de unsprezece ani din viata sa, P.S. Episcop Demosten Ionita ii petrece prin inchisorile comuniste, de fiecare data agentii securitatii incercand sa-l convinga, ca povara vietii lui ar lua sfarsit, daca ar trece de partea Bisericii de Stil Nou (BOR).

Dupa ultima eliberarea din inchisoare se întoarce la Manastirea Slatioara, unde Sf. Ierarh Glicherie il binecuvinteaza si il insarcineaza de a purta grija duhovniceasca a maicilor din Manastirea Bradatel-Suceava. Dupa o perioada de douazeci si patru de ani pe preotie, pentru meritele deosebite, acoperite cu harisma smereniei, Darul Sfantului Duh, Care pe toate le desavarseste, l-a chemat la inalta treapta a episcopiei. Este hirotonit episcop in Biserica Manastirii Slatioara de catre Sf. Glicherie, succedat de P.S. Episcop Cosma si Silvestru, primind titlul de Nemteanul.

Datorita conjuncturii materiale nefavorabile a episcopiei pentru care a fost hirotonit, îsi mentine resedinta in Manastirea Bradatel-Suceava, de unde coordoneaza canonic si administrativ, intreaga regiune episcopala, veghind cu iscusinta duhovniceasca asupra vietii enoriasilor, prin savarsirea slujbelor bisericesti, prin marturisiri sau chiar vizite la domiciliul enoriasilor. Astazi P.S. Episcop Demosten Ionita ajungand la varsta de optzeci de ani, se roaga pentru mantuirea tuturora.

A fost intronizat la data de 25.01/07.02.2022 Mitropolit al BOSVR in catedrala mitropolitană de la Slătioara! La slujba de intronizare au participat PS.Sofronie Suceveanul , PS.Teodosie Brasoveanul, PS.Iosif Botoşăneanul, PS.Flavian Ilfoveanul, PS.Antonie Bacăuanul , PS.Glicherie Ieşeanul, PS.Dionisie Gălăţeanul, PS.Evloghie Sibianul impreună cu un mare numar de preoţi si diaconi.